A Facebook mentette meg egy fiatal pár életét Balin

A bajba jutott fiatalok története jól bemutatja, milyen hasznos lehet, ha az embernek a világ minden pontján vannak barátai – és tartja velük a kapcsolatot a közösségi médiumon.

Mikey Lythcott és Stacey Eno világlátott utazók, akik közösségi a médiumokon keresztül gyakran osztják meg kalandjaikat barátaikkal és a szélesebb követőtáborral is. Augusztus 22-én azonban nem a gyönyörű fotókat posztolták a profiloldalukra, hanem egy segélykérő üzenetet: “Segítség. Veszélyben vagyunk. Hívd a rendőrséget” – állt a 26 éves amerikai férfi Facebook bejegyzésében. A pár még csak 7 órája volt Indonéziában, Bali szigetén, amikor balesetet szenvedtek egy robogóval. Egy előzés után derült ki ugyanis, hogy a fékek nem működtek megfelelően. Egy kanyart nem tudtak bevenni és a szakadékba zuhantak.

00000000000000000000000000000bali

Bár mindketten súlyosan megsérültek, szerencséjükre kéznél volt a férfi amerikai telefonja, melyen miután bekapcsolta a nemzetközi roaming szolgáltatást és így ki tudta írni a Facebookra a vészjelzést. Ezt egyik barátjuk, akivel szintén sokat utaztak együtt, pár perc múlva látta is, és felhívta a férfit – Brooklynból. Ekkor már többen aggódtak a párért: a készülék ugyanis merülőfélben volt, a baleset pontos helyszínét pedig nem tudták megmondani. Mindössze annyit tudtak, hogy egy vízesés közelében vannak. Egy másik alkalmazás azonban kihúzta őket ebből a bajból is, a Whatsappon keresztül ugyanis meg tudták osztani a GPS adatokat, hála a helymeghatározó funkciónak.

000000000000000000000000000000bali2

A baráti társaság pillanatok alatt aktivizálta magát és a világ minden pontjáról egyszerre indult meg a mentőakció: egy vancouveri ismerős elkezdte hívogatni Indonéziában élő barátait, egy Los Angeles-i pedig az online térképeket elemezve próbálta kideríteni, hol lehetnek pontosan a bajba jutottak. Egy prágai és egy holland barát a nagykövetséget és a helyi rendőrséget értesítette, majd eljuttatták nekik a helyszíni adatokat. Az összefogásnak köszönhetően megérkezett a segítség, és a fiatalokat az egyik közeli kórházba szállították.

00000000000000000000000000bali

“Amikor utazol, annyi érdekes emberrel találkozol, és elképesztő dolgokat osztotok meg egymással. Ez a tragikus baleset emlékeztetett arra, hogy milyen sok emberrel kerültünk kapcsolatba az úton. Igen, a technológia és a barátok nélkül nem éltük volna túl. Azok nélkül, akikkel a kalandok során találkoztunk, sokkal nagyobb bajban lennénk és ezt a varázslatot sem élhettük volna át” – mondta a nő a CNN riporterének. A felépülés után már csak az a kihívás áll előttük, hogy valahogy kifizessék a kórházi számlákat. Ebben szintén az internet nyújtja a megoldást: a Go Fund Me adománygyűjtő oldalon keresztül adakozhatnak az ismerősök – és idegenek – a Balin motorbalesetet szenvedett és szerencsésen megmenekült párnak.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez