Ahol külön jogsi kellhet a fehérek fuvarozásához

A Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában a rendőrök bevételeik négyötödét az utcán szedik össze – állítja az Economist.

Az Afrika közepén található országban formális gazdaság nincs – az emberek abból élnek, amiből tudnak. Vagyis földet művelnek, kereskednek, csempésznek – vagy szélhámoskodnak. A hivatalnokok és a lázadók pedig fosztogatnak és zsarolnak – írja a londoni gazdasági hírmagazin. Közben meg tréfálkoznak arról, hogy a “gondoskodj magadról” törvényét maga az alkotmány írja elő. Méghozzá a 15-ös cikkelyében.

Az igazi 15-ös cikkely valójában egy 2006-os módosítás, amely feladatául teszi az államnak a szexuális erőszak üldözését. Valamiért azonban a rendőrök több erőfeszítést fordítanak a másik értelmezésre. Az antwerpeni egyetem most megjelent tanulmánya szerint a fővárosban, Kinshasában a közlekedési rendőrök jövedelmük 80 százalékát maguk teremtik elő, vagyis keresetük mindössze 20 százalékát adja ki a fizetésük.

Ötletekért nem mennek a szomszédba. Nagyon is találékonyak, minden egyes sárga taxi vagy ütött-kopott kisbusz sofőrje – az utóbbiakat cseppet sem bizalomgerjesztő állapotuk miatt csak a halál szellemeinek hívják  – védelmi pénzt fizet a közlekedésieknek. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy bizonyos kereszteződésekben kidugják a kezüket az ablakon és 30 dollárcentnek megfelelő összeget csúsztatnak az ott várakozó rendőr kinyújtott kezébe. Ha nem, akkor a rendőrök kitalálják, miért fizettessenek velük ennél sokkal nagyobb büntetést. Nincs nehéz dolguk, a legtöbb kocsi szerelőért kiált, a vezetők pedig nem éppen a szabályok betartásáról híresek. De ha mégis, akkor kreálnak valamilyen ürügyet a rend őrei. A kutatást végző európaiak egyikével például megesett, hogy a sofőrjétől fehérek szállítására felhatalmazó jogosítványt követeltek.

Hogy jól jövedelmező posztjaikat megtarthassák, a rendőrök is tejelnek a feletteseiknek. Méghozzá úgy, hogy minden nap bevisznek az őrsre néhány autóst vagy motorost, akiket aztán ott a főnökök jól megbüntetnek. Az előállított “szabálysértők” számában előre megállapodnak. Ha valamelyik rendőr nem hozza a kvótát, akkor már búcsút is inthet a közlekedésiek narancssárga mellényének Kinshasában.

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez