Minden kérdést nők tettek fel Obama évzáró sajtótájékoztatóján

Most először fordult elő a Fehér Házban, hogy csak női újságírók tehettek fel kérdéseket az amerikai elnöknek.

Barack Obama amerikai elnök fehér házi történelmet írt pénteken, amikor csak női riporterek szólított fel kérdésekre az idei év utolsó washingtoni elnöki sajtótájékoztatóján. Az elnök CarrieBudoff Brownt, a Politico újságíróját szólította fel, majd további hat nő után jutott el az utolsó kérdezőhöz, AprilRyanhez, az American Urban RadioNetworkstől.

A sajtótájékoztató követő embereknek az esemény felénél kezdett el nyilvánvalóvá válni, nem lehet véletlen, hogy csak nők kérdeznek, és hamarosan elárasztották a Twittert az erről szóló bejegyzések. “Tíz éve vagyok fehér házi tudósító, de még nem láttam, hogy az elnök csak női riportereket szólít fel kérdezésre” – írta Suzanne Maleveaux, a CNN újságírója. GwenIfill, a PBS híradósa pedig közölte: “Látják milyen hírszerűek lehetnek a sajtótájékoztatók, amikor nők kérdeznek?”

Azt nem lehet teljesen biztosan tudni, hogy valóban ez volt-e a történelem első olyan elnöki sajtótájékoztatója, ahol csak nők kérdezték az elnököt, de egy veterán fehér házi tudósító sem emlékezett ilyen esetre. És mivel az első női riporter, akit beengedtek a fehér házi sajtótájékoztatókra a nemrég elhunyt Helen Thomas volt, ez minden bizonnyal így is van.

A Fehér Ház sajtóirodája a sajtótájékoztató után megerősítette, amit mindenki sejtett: nem volt véletlen, hogy egy férfit sem szólított fel kérdezésére az elnök. Közlésük szerint ezzel arra akarták felhívni a figyelmet, hogy milyen sok nő dolgozik politikai újságíróként, és azután döntöttek így, amikor látták a kérdezők névsorát, és azt, hogy lehetőségük van ezt megcsinálni.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez