Volt szépségkirálynő lett a szenegáli főváros első polgármester asszonya

1970-ben választották meg Szenegál szépének Soham al Wardinit, aki most Dakar polgármestere lett. Elődjét lecsukták – korrupciós vádak alapján ötéves börtönbüntetésre ítélték.

Soham al Wardini nem hisz elődje bűnösségében. A per idején ő helyettesítette a polgármesteri székben, minden héten belátogatott a börtönbe, hogy a “mártír polgármester ” tanácsait kérje.

A 65 éves Soham al Wardini libanoni apától és szenegáli anyától született. Családját is vaskézzel kormányozza: ma is úgy tekintünk rá, mint a mamára! – mondja róla öccse, aki egyébként ezredesi rangban a hadseregben szolgált. Húga a feminista mozgalom vezetője Szenegálban. Rose al Wardini szülész-nőgyógyász szakorvos, és ebben a minőségben vezeti a nők jogaiért folyó küzdelmet a nyugat-afrikai országban. Programjuk elég radikális: “a férfiak megbuktak a világ vezetésében! Most mi jövünk!”

Dakar új polgármester-asszonya igazolhatja a nők rátermettségét, mert Szenegál fővárosát a világ egyik legpiszkosabb nagyvárosának tartják. Megválasztása után Soham al Wardini azonnal ki is jelentette: legelső és legfontosabb feladatának azt tekinti, hogy rendbe tegye Dakart. Tisztaságot és rendet akar Szenegál fővárosának első polgármester asszonya, akinek 19 hónapja maradt a bizonyításra. Akkor ugyanis a választópolgárok szavaznak arról, hogy sikerült-e ilyen rövid idő alatt rendbe tennie Szenegál fővárosát, Dakart.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez