Spermiumokra hasonlító mikró robotok reformálhatják meg a gyógyászatot

A gyógyszereket szállítják majd a megfelelő szervekhez a bolhaméretű miniatűr robotok, melyeket az emberi hímivarsejtek ihlettek.

Egy hónapja publikálták a Physics of Fluids hasábjain az Exeteri Egyetem tanulmányát, melyben a mikroszkopikus úszó robotokról számoltak be a kutatók. Az artériákban úszó eszközök felépítésükben az emberi spermiumokra hasonlítanak: a többféle prototípust 1-12 milliméteres hosszú farokkal látták el, amely biztosítja a bolhaméretű eszköz mozgását a vérárammal szemben, hogy az közvetlenül juttathassa el a gyógyszert a megfelelő szervekhez. A kutatók kívülről irányítják a kis robotokat.

Az úszó mikró robotok olcsó és hatékony megoldást jelenthetnek a jövő gyógyászatában, mivel előállításukat részben 3D nyomtatóval végeznék. Méretük miatt olyan helyekre is képesek lesznek majd hatékonyan eljutni, ahová az eddig ismert módszerekkel nem sikerült.  Feodor Ogrin, a tanulmány egyik szerzője szerint “ennek a technológiának a felfedezése radikálisan megváltoztathatja a gyógyászatot”. Ahhoz azonban, hogy sikeresek legyenek, méretüket még tovább kell csökkenteniük, hiszen néhány kapilláris csupán 8 mikrométer széles – körülbelül 500-szor kisebb, mint a jelenleg kifejlesztett, spermium alakú úszó mikró robotok.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez