Vizsgálati fogságban van Kínában az Interpol főnöke

Legalábbis így értesült a hongkongi South China Morning Post.

A 64 éves Meng Hung-vej felesége riasztotta a francia rendőrséget Lyonban, mondván: férje eltűnt! Lyonban van az Interpol központja. Meng Hung-vej az első kínai Interpol-főnök. Megbízatása 2016-tól 2020-ig szól. Az Interpol csak annyit közölt a főnök eltűnéséről, hogy az apparátus munkáját nem ő, hanem a főtitkár irányítja. Ezért nincs gond a hétköznapi munkában.

A South China Morning Post értesülései szerint Meng Hung-vej a múlt héten érkezett meg hazájába, ahol már a repülőtéren őrizetbe vették! Kínában elvben 24 órán belül értesíteni kell a családtagokat arról, ha valakit őrizetbe vesznek, de ebben az esetben nyilván elmulasztották értesíteni az Interpol főnökének Lyonban élő nejét. A francia hatóságok megindították a nyomozást az eltűnés ügyében. Diplomatikusan csak annyit közöltek: az Interpol-főnök nem francia területen tűnt el…

Meng Hung-vejt különösebben nem lepheti meg az eljárás, hiszen korábban a belügyminisztérium államtitkára volt Pekingben. Hivatalosan még mindig megtartotta ezt a címet, noha Lyonban dolgozott az Interpol székházában. Ilyen magas rangú személyiségek esetében nem a belügy, hanem a Kínát vaskézzel irányító kommunista párt intézkedik Pekingben. Pontosabban annak rettegett ellenőrző bizottsága, mely már több tucat magas rangú vezetőt juttatott börtönbe – elsősorban korrupciós vádakkal. Kína korábbi belügyi főnökét például, aki a kommunista párt nevében a belügyminisztériumot is irányította, életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték korrupció miatt. Több mint 90 milliárd jüanos vagyont jeleztek a hatóságok az ő esetében- ez több mint 12 milliárd amerikai dollárt jelent!

Ma már Hszi Csin-ping elnök irányítja közvetlenül a belügyeket is, tehát minden bizonnyal ő rendelte el az Interpol-főnök őrizetbevételét. Miért lett kegyvesztett Pekingben az Interpol első kínai főnöke? Ezt csak találgatni lehet. Arra, hogy a pozíciója gyengül, már következtetni lehetett, hiszen kikerült a majd’ mindenható központi bizottságból Pekingben. Akkor sokan arra gondoltak, hogy a két tisztség összeférhetetlen egymással. Mára kiderült: nemcsak erről van szó!

Trump elnök az elmúlt napokban többször is megvádolta Kínát azzal, hogy aktív hírszerzői tevékenységet folytat az Egyesült Államokban és megpróbálja befolyásolni az amerikai belpolitikát. Különösen a kínai hackerek ügyködését rótta fel Pekingnek. Interpol-főnökként Meng Hung-vej épp Pekingben elnökölt tavaly azon az általános közgyűlésen, melyen a világméretű hackerbűnözést és az ellene folyó harcot vitatta meg a nemzetközi rendőri együttműködés vezérkara a kínai fővárosban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez