24.000 dollárt érő Buddha szobrot loptak el Botswanában – a dalai láma látogatása előtt

Azért is kellemetlen, hogy az értékes szobornak lába kélt, mert hamarosan az országba látogat a spirituális vezető, hogy részt vegyen egy emberi jogi konferencián.

Egy másfél méteres, 24.000 dollár értékű rézből készült Buddha szobrot loptak el Botswana fővárosának egyik buddhista templomából – számolt be róla a BBC. A rendőrség szerint július 3-án tűnt el a 10 buddhista szerzetes által is megáldott szobor, amit Thaiföld adományozott Botswanának még 1996-ban. Az eset azért is kellemetlen, mert hamarosan Gaboronéba látogat a dalai láma, hogy részt vegyen egy emberi jogi konferencián.

A látogatást nem hagyta szó nélkül a kínai kormány, amely szoros gazdasági kapcsolatban áll Botswanával. Peking jelezte az afrikai országnak, hogy nem nézi jó szemmel a tibeti szellemi vezető jelenlétét. A szobor eltűnése pedig szintén beárnyékolja a dalai láma augusztusi 18-19-i első látogatását Gaboronéban. Helyiek szerint a tettesek azt hihették, hogy aranyból készült, ezért lophatták el a szobrot. A helyi buddhista közösséget mélyen megrázta az eset. Attól tartanak, hogy a szobor nem fog előkerülni, mert a tolvajok valószínűleg beolvasztják.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez