Luxus lesz a sörözés

Ha a klímaváltozás legjobb változata valósul meg, akkor évente csak négy százalékkal csökkenhet a világ sörtermelése és 15%-kal emelkedhetnek az árak. Erre hívja fel a figyelmet a Nature Plants című folyóirat.

Ugyanakkor siet hozzáfűzni, hogy szó sincs arról, hogy a klímaváltozás legkedvezőbb variációja valósulna meg. A hőmérséklet ennél jobban emelkedik és így a szárazság mind jobban fenyegeti a világ mezőgazdaságát. Kihat ez a búza- és a rizstermésre is, de sör kedvelőit az árpa érdekli igazán. Itt is a termésnek az a prémiumkategóriája, amely körülbelül 20%-át teszi ki az egésznek. A többi állati takarmánynak jó, de a sörhöz nem megfelelő. Azokon a földeken, ahol a jó minőségű árpa terem, még gyakrabban várható szárazság, vagyis kisebb termés – hangsúlyozza Dabo Guan professzor, aki a párizsi Le Figarónak nyilatkozott. A jeles professzor Nagy-Britanniában az East Anglia egyetemen kutatja a klímaváltozás hatását a mezőgazdaságra. A kép, melyet felvázol, meglehetősen vérfagyasztó a sörben utazók számára.

Sörhiány és áremelkedés 

A világ legnépszerűbb alkoholtartalmú itala bánatos jövő elé néz, mert az árpaexportőrök egyre kevésbé lesznek képesek kielégíteni a növekvő igényeket. Jelenleg Európa, Észak-Amerika, Ausztrália és Új-Zéland a legnagyobb sörfogyasztó, de rohamtempóban zárkózik fel  az 1,4 milliárd lakosú Kína. Miközben az igények nőnek, a kínálat csökken. Az exportőrök ugyanis már ma is az aszállyal küszködnek és a jövőben ez még inkább így lesz. Ausztrália, Franciaország, Oroszország, Ukrajna és Argentína a legfontosabb exportőrök, a klímaváltozás mindenütt súlyos gondokat jelent már ma is.

100 év alatt 16%-kal csökkenhet a sörfogyasztás 

Elfogyhat a sör az Oktoberfesten Münchenben? Kizárt! De Kínában sem fogadnák el, hogy a népszerű Csingtao sörből hiány legyen! Csingtao városa az első világháború előtt a német birodalomhoz tartozott. Ezért a modern sörfőzés szimbóluma ma is a Mennyei Birodalomban. Csakhogy Kína már ma is importálja az árpát, éppúgy, mint Japán, ahol szintén jelentős a sörözés kultúrája. Európában Hollandia és Belgium a két legnagyobb importőr, mindkettő sör-nagyhatalomnak számít. Mi lesz az apátsági sörökkel, ha nem terem elég árpa?

Már Trump is hisz a klímaváltozásban

Nem tudjuk, hogy az Egyesült Államok elnöke is olvasta a Nature Plants tanulmányát a sör borús jövőjéről, de tény, hogy megtért. Lehet valami abban a klímaváltozásban – jelentette ki, miután éveken át tagadta a tudósok következtetéseit. Ki is léptette az USA-t a párizsi klímaegyezményből.

Jó lenne, ha az USA elnöke változtatna ezen – utal rá a brit professzor, mert a klímaváltozás alapjaiban befolyásolja a mezőgazdaság jövőjét. A szegényebb országokban ez mindennapi gondokat jelenthet, vagyis éhezést és nélkülözést. Különösen így van ez Afrikában, ahol egyre több az éhes száj és egyre kevesebb a megművelhető föld. A sörözés nem létszükséglet, tehát kiszorulhat a nem túlságosan fizetőképes piacról.

Mi lesz a gazdagabb államokban, ahol évezredek óta söröznek? A világvége nem köszönt be – siet megnyugtatni mindenkit a brit professzor. Csak annyi történhet, hogy a sör ára megduplázódhat, vagy még drágább is lehet, ha a klímaváltozás így halad tovább. Éppúgy mint a csokoládé, a sör lassacskán luxus cikk lesz – jósolja a brit professzor, aki a párizsi Le Figarónak nyilatkozott.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez