Egyiptom a világ egyik legolcsóbb országa

Az ott élők közül biztos, hogy jópáran vitába szállnának ezzel a megállapítással. A Numbeo, a világ legnagyobb, országokról és városokról szóló adatbázisának listája szerint Egyiptom a 7. legolcsóbb ország a világon. Már ami a megélhetési költségeket illeti. Vagyis nem turistáknak, hanem az ott élőknek.

India, Nepál és Pakisztán a listavezető az egyik végen, Svájc, Norvégia és Venezuela a másikon. Az összehasonlítás az élelmiszerárak (konkrétan hús, kenyér, rizs, tojás, zöldség és alkohol), a közlekedés (egyirányú jegy, havi bérlet, taxitarifák, benzinár), vendéglői árak, bérleti díjak és rezsiköltségek (áram, fűtés, víz, internet) alapján készült.

Ugyanakkor a ruházkodás, a lakásvásárlás és az iskoláztatás költségeit például nem tartalmazta. Ami azt jelenti, hogy nem teljesen reális a lista. Egyiptom esetében például a rezsi és a közlekedés valóban olcsó, ám az élelmiszerárak szinte semmivel sem alacsonyabbak, mint nálunk, a jó lakás és a színvonalas iskola pedig sokkal többe kerül.

A vizsgált 119 országból Magyarország egyébként a 81. legdrágább hely a Numbeo listáján. Vagy a 39. legolcsóbb, Kína és Peru között. Attól függ, hogy honnét nézzük.

Fotó: Kairó. Wikimedia

(Visited 7 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez