Magyarországon tárgyalt az egyiptomi külügyminiszter

A két ország közötti folyamatos kapcsolattartásról, oktatási, tudományos és kulturális együttműködésről tárgyalt, illetve írt alá megállapodásokat a két külügyi tárcavezető Budapesten. A megállapodások értelmében a közeljövőben mintegy 100 egyiptomi diák érkezik majd Magyarországra, hogy valamelyik felsőoktatási intézményben tanuljanak.

Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter elismerően beszélt a két ország közötti kapcsolatokról, és reményét fejezte ki, hogy azok a jövőben erősödni és fejlődni fognak. Az egyiptomi külügyi tárcavezető szót ejtett a terrorizmusról is, amit szerinte átfogóan kell kezelni a világon, és egységes hozzáállás szükségességét érzi ahhoz, hogy a terrorizmust tápláló gazdasági és társadalmi problémákat felszámolják és lebontsák.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Egyiptom stabilitása rendkívül fontos, mivel azok a terrorszervezetek, amelyek Egyiptomot fenyegetik, Európára is veszélyt jelentenek. A magyar tárcavezető úgy látja, hogy a magyar parlament bölcs döntést hozott, amikor megszavazta a magyar katonai szerepvállalást az Iszlám Állam ellen. A magyar kormány pedig azon dolgozik, hogy a magyar katonák már május közepén el tudják foglalni szolgálati helyüket az iraki Erbíbe – tette hozzá Szijjártó.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokról azt mondta, hogy azok folyamatosan fejlődnek, és a tavalyi évhez képest 17 százalékos emelkedés tapasztalható a két ország közötti kereskedelmi forgalomban. Szijjártó hozzátette, hogy tavaly november óta Magyar Nemzeti Kereskedőház is működik az egyiptomi fővárosban, Kairóban. Azt pedig leszögezte, hogy az Eximbank 19,28 millió dollárig hitelkeretet biztosít az egyiptomi befektetők számára.

Forrás: Külgazdasági és Külügyminisztérium, MTI

Fotó: KKM

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez