Ferenc pápa kész ellátogatni Észak-Koreába

Az ifjú diktátor meghívóját Dél-Korea elnöke adta át Ferenc pápának a Vatikánban. A két Korea elnöke nemrég újabb csúcstalálkozót tartott. Ezen elhatározták: véget vetnek a háborús időszaknak, amely 1950-ben kezdődött és 1953-ban csak fegyverszünettel ért véget.

Észak-Koreában épp a háború miatt betiltottak mindenféle vallást és a kommunista államot hivatalosan is ateistának nyilvánították. A papokat és az egyházak mellett kiálló hívőket börtönbe csukták vagy kivégezték. Mindenfajta hittérítő tevékenység ma is tilos Észak-Koreában, ahol egyetlen Biblia birtoklása is főbenjáró bűnnek számít. Legalábbis eddig így volt. Észak-Korea ifjú diktátora enyhülést ígér és ennek egyik jele az, hogy meghívta a pápát a világtól elzárkózó nemzeti kommunista állam felkeresésére.

Ferenc pápa nemrég jóváhagyta azt az egyezményt, melyet a Vatikán Kínával kötött meg. A titkos egyezmény rendezi Peking és a Vatikán kapcsolatát. Kína Észak-Korea egyetlen igazi szövetségese. Megállapodása a Vatikánnal nyilvánvalóan elősegítette azt, hogy Kim Dzsongun meghívta Ferenc pápát Phenjanba. A katolikus egyház feje a meghívást elfogadta, de senki sem tudja, hogy a látogatásra mikor kerülhet sor. Mindenesetre Észak-Korea nyitása a világ felé szerencsésen találkozott a Vatikán keleti politikájával. Amelynek bírálói is vannak, főként Tajvanon és Hongkongban. Ide Ferenc pápa nem is szándékozik ellátogatni, mert az ottani katolikus vezetők kárhoztatják a nyitás politikáját és kitartanak az elmúlt évtizedek szigorú antikommunista vonala mellett Tajvanon és Hongkongban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez