Brexit – Londonban 700 ezren tüntettek új népszavazásért

London munkáspárti polgármestere, Sadiq Khan szerint a fiataloknak, akik a Brexit-népszavazáson még nem voltak szavazásra jogosultak, meg kell adni a lehetőséget, hogy elmondhassák a véleményüket.

A fiatalok többsége nem helyesli a kilépést az Európai Unióból. London polgárainak többsége is ezen a véleményen van. Theresa May miniszterelnök azonban korábban megerősítette: nem lesz új népszavazás.

Közben Theresa May a túlélésért küzd, mert saját pártjában is mind többen bírálják azért, ahogy a Brexit-ügyet kezeli. A tervek szerint Nagy-Britannia kilépésének hamarosan meg kellene kezdődnie, de még mindig nincsen egyezmény az Európai Unióval. A véget nem érő viták nem növelik az állampolgárok bizalmát a kormányzat iránt. Ha egyezmény nélkül távozik Nagy-Britannia az Európai Unióból, akkor sokan kerülhetnek nehéz helyzetbe a változások miatt. Különösen igaz ez a Nagy-Britanniában élő és dolgozó több millió uniós polgárra és arra a kétmillió brit állampolgárra, aki az Európai Unió tagállamaiban él.

Nagy-Britannia az első tagállam, mely kilép az Európai Unióból, ezért Brüsszelben példát akarnak statuálni: mindenki láthassa azokat a nehézségeket, amelyekkel a kilépés jár! Nagy-Britanniában komoly belső gondot okozhat a Brexit, mert Skócia miniszterelnöke nem akarja elfogadni azt, és az elszakadást fontolgatja. Hasonló a helyzet az ír szigeten, ahol felerősödtek a hangok az egyesülésre Észak-Írországgal. Írország marad az Európai Unióban, ezért a határ az ír szigeten egyben az Unió határa is lesz. Ez számtalan problémát okoz a határ mindkét oldalán, de olyan megoldást még nem talált senki sem, mely mindenki számára elfogadható volna. A Brexit-tárgyalások határideje viszont hamarosan lejár.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez