A bió csökkenti a rák kockázatát – de nem mindig

25%-al kisebb a valószínűsége a rákos megbetegedésnek, ha valaki rendszeresen bioélelmiszerekkel táplálkozik. Ezt állapította meg egy francia vizsgálat, mely 70 ezer ember étkezési szokásait követte nyomon hét éven keresztül.

Valószínűleg arról van szó, hogy a növényvédő szerek egy része kiválthat rákos megbetegedéseket bizonyos emberekben – nyilatkozta a párizsi Le Figarónak a francia kutatás egyik vezetője. Sietett hangsúlyozni, hogy a kutatás eredménye nem reprezentatív, mert a 70 ezer megfigyelt személy döntő többsége tudatosan táplálkozik és nincsenek anyagi korlátai a vásárlás esetén.

Nem egyértelműek az eredmények – állítják a Harvard egyetem kutatói, akiket a franciák megkértek: mondjanak véleményt a biovizsgálatról. A Harvard véleménye ugyanabban a szakmai lapban, a Jama Internal Medicine-ben jelent meg, mint az alapkutatás. A Harvard egyetem szerint csak két rákos csoportra igaz az, hogy kimutatható a biotáplálkozás előnye. A mellrák  és a Non Hodskin-kór esetében valóban szignifikáns összefüggés van a gyakoriság és a bioélelmiszerek rendszeres fogyasztása között. A többi rákos megbetegedés esetében ilyen egyértelmű összefüggés nem mutatható ki – hangsúlyozzák a Harvard egyetem kutatói, akik egy francia tanulmányról mondtak véleményt, mely szerint ha valaki áttér a bioélelmiszerek fogyasztására,  ezzel csökkentheti a rákos megbetegedés valószínűségét.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez