Mikor vonul vissza Merkel?

A német közszolgálati portál, a Deutsche Welle úgy értesült, hogy Angela Merkel felajánlotta: nem indul a CDU elnökválasztáson decemberben, de megőrzi kancellári tisztét 2021-ig.

Angela Merkel 2000 óta a kereszténydemokrata párt elnöke és mindig azt hangoztatja: egyetlen személynek kell betöltenie a pártelnöki és a kancellári tisztet, ha kormányon vannak.

Angela Merkel döntésének az előzménye az, hogy a keresztény pártok két tartományi választáson is súlyos vereséget szenvedtek. Előbb Bajorországban a CDU testvérpártja, a CSU veszítette el hagyományos többségét, majd pedig most a hétvégén Hessen tartományban a CDU, amely már tavaly ősszel történetének legrosszabb eredményét érte el az országos választásokon. Ezt követően Angela Merkel kancellárnak hosszú hónapokba telt, amíg kormányt tudott alakítani Berlinben. A CDU vezérkarában attól tartanak, hogy Angela Merkellel a jövő évi európai választásokon is leszerepelnek majd.

Csakhogy egyelőre a 64 éves kancellár asszonynak nincs igazán alkalmas utóda. Lehet, hogy Angela Merkel csak azért ajánlotta fel a távozását, hogy a CDU vezérkara maradásra bírja. Az egykori NDK-ból érkezett Angela Merkelt nagy túlélőnek tartják  a német politikában, ahol a kompromisszumkötés az egyik legfontosabb tulajdonságnak számít. Ennek pedig utolérhetetlen mestere Angela Merkel, aki két látványos tartományi választási vereség után felajánlotta visszavonulását pártja vezérkarának Berlinben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez