Vízi erőművet épít a Roszatom magyar cége Dél-Afrikában

A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern magyarországi leányvállalata, a Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. megállapodást kötött a Blue World Power and Energy Services PTY Ltd. dél-afrikai céggel mini vízerőmű létesítéséről a Mpompomo vízesésnél, amely Mpumalanga tartományban található Johannesburgtól 300 kilométerre keletre.

Alekszandr Merten, a Roszatom projektintegrátori szerepet betöltő cége, a Rusatom International Network vállalat elnöke hangsúlyozta: a mostani az első olyan szerződés a Blue World Power and Energy Services PTY céggel, amely 1MW alatti teljesítményű vízerőmű afrikai létesítéséről szól. Alekszandr Merten közölte, hogy a mostani szerződés egy nagyobb léptékű együttműködési program kezdete Dél- és Közép-Afrikában. 

A Roszatom által az afrikai kontinens országainak ajánlott energetikai megoldások között az egyik ígéretes termék a konténeres mini vízerőmű, amelynek teljesítménye maximum 2 MW. Egy mini vízerőmű  250-400 háztartást képes elektromos energiával ellátni. A berendezés nem igényli duzzasztógát építését és létesítésével nem avatkoznak be az adott folyó vagy víztározó élővilágába. A konténeres megoldás lehetővé teszi az üzembe helyezés idejének   lerövidítését és az építési költségek jelentős csökkentését. A Ganz EEG Kft. 12 éves garanciát ad termékére, amelynek üzemideje mintegy 30 év. A mini vízerőmű távvezérléssel működik, mobiltelefonos, internetes vagy műholdas kapcsolat útján. 

A Ganz mini vízerőműve jól illeszkedik az afrikai villamosenergia rendszerekhez, nincs szükség távvezetékek építésére, 93%-os éves kihasználtság mellett a berendezés megtérülése 3 év.

Gavin Carlson, a Blue World Power and Energy Services igazgatója közölte, hogy cége több potenciális projekteken is dolgozik az afrikai kontinensen. A dél-afrikai vállalat a mini vízerőművekre összepontosít, miután azok képesek az afrikai falvak számára gyorsan és hatékonyan elektromos energiát biztosítani. Gavin Carlson elmondta azt is, hogy cége a Roszatommal együtt elkötelezett Afrika energiallátása mellett a mini vízerőművek segítségével. 

Forrás: rosatom-centraeurope.com

Képünk illusztráció.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez