Trump: megállapodhatunk Kínával

Nagyon jó telefonbeszélgetést folytattam Hszi Csin-ping elnökkel – nyilatkozta Donald Trump, mielőtt újabb kampánykörútra indult volna Washingtonból. Az Egyesült Államokban fontos választást tartanak november elején és ez befolyásolhatja Trump politikáját is.

Washingtonban sok szakértő úgy véli: a kemény fellépés Kínával szemben a kampány része! Trump 250 milliárd dollár értékű kínai importra vetett ki büntetővámot és azzal fenyegetőzik: ha nincs megállapodás, akkor újabb 267 milliárd dolláros árutömeget sújthat büntetővám. Trump célja az, hogy csökkentse a rekorddeficitet, mely Kínával szemben kialakult: 375 milliárd dollárral magasabb a kínaiak exportja, mint az importja az Egyesült Államokból!

“A kínaiak nagyon meg akarnak állapodni!” – hangsúlyozta Donald Trump, aki fair megállapodást ígért Pekingnek. Az amerikaiakat nem is annyira a nagy kereskedelmi deficit zavarja, hanem az, hogy a szellemi tulajdont Kínában egyáltalán nem respektálják. Vagyis gátlástalanul koppintják az amerikai árukat. Ebben a tekintetben Peking változást ígér.

Donald Trump és Hszi Csin-ping kínai elnök november végén Argentínában találkozik egymással. A latin-amerikai országban rendezik meg a G20 idei csúcsértekezletét. Amikor Kínában Hangcsou városában tartották a G20 csúcsot, akkor Hszi Csin-ping elnök bejelentette igényét arra, hogy az Egyesült Államokkal együtt kormányozza a globális gazdaságot. Obama elnök csak mosolygott, de Donald Trumpot nem ilyen fából faragták. Már elnökválasztási kampánya során meghirdette a kereskedelmi háborút Kína ellen, melyet azután elnöksége második évében meg is indított. Az amerikai-kínai kereskedelmi háború mindkét óriást kedvezőtlenül érinti és negatív hatással van a globális gazdaságra is. Sanghajban hétfőn importexpó nyílik, amely a kínai piac előnyeit hivatott megmutatni. Hszi Csin-ping elnök mond beszédet Sanghajban, ahol 12 állam kap díszpavilont: Oroszország, Németország és Magyarország köztük van, de az Egyesült Államok nincsen.

Fotó: a sanghaji expóhelyszín / China Daily

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez