Kínai kémet fogtak Amerikában

A 27 éves Csi Csaocsünnek az volt a feladata, hogy kínai származású amerikaiakat vegyen rá az együttműködésre a pekingi hírszerzéssel. Elsősorban technológia kémkedésről volt szó – közölte az FBI, amely őrizetbe vette a kínai fiatalembert. A Csiangszu tartományból érkezett kínai az FBI szerint szűkebb pátriájában kapott kiképzést.

Amerikába érkezve a chicagói Műegyetem hallgatója lett villamosmérnök szakon. Itt sok szakmai ismerősre tett szert. Elsősorban azokat a kínaiakat kereste meg, akik már megszerezték az amerikai állampolgárságot és a hadseregnek dolgoztak. Nyolc ilyen, Kínából származó amerikai állampolgárt kihallgat az FBI. Washingtonban már korábban is technológiai kémkedéssel vádolták Kínát. Ez a kampány felerősödött azóta, hogy Donald Trump megindította a kereskedelmi háborút Peking ellen. Az igazságügyi minisztérium Washingtonban most közölte: a törekvő fiatal kínai kém akár tíz évre is börtönbe kerülhet az Egyesült Államokban.

A hír időzítése nem véletlen: Donald Trump épp most vádolta meg Kínát azzal, hogy tűrhetetlen módon beavatkozik az USA belügyeibe. Azt állította, hogy Peking megpróbálja befolyásolni a novemberi választásokat, melyek sorsdöntőek lehetnek Trump számára. A kínaiak igyekeznek úgy irányítani a kereskedelmi háborút, hogy elsősorban azokat az államokat érintse az USA-ban, melyek Trump számára oly fontosak.

Fotó: Chicago / Pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez