Elérte Mexikó fővárosát a migránskaraván eleje

Az Egyesült Államok felé vándorló több ezer ember első hulláma Mexikóvárosba érkezett.

A körülbelül 450 ember, főként férfiak és fiúk egy stadionban kaptak átmeneti menedéket. A konvoj Hondurasból, Guatemalából és Salvadorból kelt útjára néhány héttel ezelőtt. Létszáma folyamatosan változik, most 5 ezer körül lehet.

Trump amerikai elnök katonákat küldött Mexikó és az Egyesült Államok határára, hogy feltartóztassa őket. A hírek szerint 7 ezer fegyveres fogja várni őket, akik, mint az elnök mondta,  légmentesen lezárják a határt. Donald Trump bírálói szerint a migránskártyát támogatói buzdítására veti be a keddi félidős választások előtt. Az elnök a segélyek megnyirbálását is kilátásba helyezte Hondurasnak, Guatemalának és Salvadornak.

A migránsok azt mondják, a szegénység, az erőszak, az üldözés elől futnak. Azt tervezik, hogy menedékjogot kérnek az Államokban. Gyalog vagy autókra felkérezkedve jutottak el Mexikóvárosig. Egyikük, egy 21 éves férfi azt mondta újságíróknak, hogy mezítláb talpalta végig az utat, semmije nincs azon kívül, amit a testén visel.

“Azért megyünk az Egyesült Államokba, hogy teljesítsük az amerikai álmot” – közölte Mauricio Mancilla, aki Honduras északi részéről indult útnak hatéves fiával. “Hiszünk Istenben és végigcsináljuk ezt, bármi is legyen.”

Mexikóváros hatóságai felkészültek: azt mondják, sem menedékhelyből, sem orvosi ellátásból nem lesz hiány a következő hetekben, sőt jogi segítséget is nyújtanak a több ezer úton lévőnek. A stadionban 10 ezer literes tartály biztosítja az ivóvizet. “Jönnek terhes nők, idős, sérülékeny emberek is, sok a gyerek, biztosítanunk kell mindent az ellátásukhoz” – nyilatkozta José Ramón Amieva Gálvez polgármester. Mexikóváros lakói ruhákat, cipőket gyűjtöttek a vándorlóknak.

Fotó: EPA

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez