Minden eddiginél nagyobb amerikai-japán tengeri hadgyakorlat Kína közelében

47 ezer japán és 10 ezer amerikai katona vesz részt a nagy tengeri hadgyakorlaton, melyet 1986 óta kétévenként rendeznek meg. Soha ilyen nagy erőket nem vonultatott fel az Egyesült Államok és Japán. Két hadihajóval Kanada is csatlakozott.

Az Egyesült Államok 7. flottája és a 7. tengeralattjáró-csoport alkotja a legkomolyabb erőt a hadgyakorlaton. Japánnak a békeszerződés értelmében nem lehet komoly hadereje. Az USA vállalta és vállalja magára a távol-keleti szigetország “védelmét”. Trump elnök ezt a választási kampánya idején kérdésessé tette, de azután megváltoztatta álláspontját. Az USA továbbra is garantálja Japán biztonságát, de a jövőben több pénzt kér ezért.

A két régi szövetséges viszonya egyáltalán nem felhőtlen, mert Trump America First politikája Japánt is hátrányosan érinti. Ezért a japánok létrehozták a csendes-óceáni szabadkereskedelmi szervezetet, melyet Trump elítélt. Az USA nem lépett be, de a japánok felszólították Nagy-Britanniát: a Brexit után legyen tagja a csendes-óceáni szabadkereskedelmi övezetnek. Ugyanerről folytatnak tárgyalásokat Kínával. Abe Sinzo miniszterelnök hét év után először látogatást tett Kínában. A tárgyalásokról nem sok szivárgott ki, de a világ második és harmadik legerősebb gazdasági hatalma egyeztette az elképzeléseit Trump America First politikájával szemben.

Pompeo amerikai külügyminiszter Kínát nevezte az USA első számú stratégiai ellenségének. Trump elnök ugyanakkor úgy nyilatkozott: megállapodhatunk Kínával a kereskedelemről. Trump és Hszi Csin-ping elnök Argentínában találkozik november végén a G20 csúcstalálkozó keretében. Ha nem lesz megállapodás, akkor újabb szankciók következnek – fenyegette meg Kínát Donald Trump, aki az év elején még díszvendég volt Pekingben a Tiltott városban, a császárok egykori lakóhelyén.

Fotó: Trumpék a Tiltott Városban / The White House

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez