Iráni elnök: büszkén megsértjük az amerikai szankciókat!

Donald Trump minden korábbinál szigorúbb szankciókat jelentett be hétfőn Iránnal szemben. Külügyminisztere, Mike Pompeo kijelentette: nullára akarjuk csökkenteni Irán olajexportját. Ez egyenértékű lenne az iráni gazdaság megfojtásával, hiszen a világ harmadik legnagyobb olajexportőre lényegében ebből él.

Rohani elnök gazdasági vezetők előtt Teheránban kijelentette: büszkén megsértjük a szankciókat! Továbbra is eladunk olajat mindenkinek, aki tőlünk akar vásárolni. Csakhogy ki fog iráni olajat vásárolni akkor, amikor tudja: ezért büntetőszankciókra számíthat Amerikában? A Total olaj óriás már korábban közölt : lemond egymilliárd dolláros iráni beruházási terveiről, mert tart az amerikai szankcióktól.

Trump utasítására az USA kilépett az iráni atomalkuból, de az öt másik aláíró nagyhatalom maradt. Az európaiak /Nagy-Britannia, Franciaország és Németország/ tiltakoztak és mentességet kértek az amerikai szankciók alól. Nem kaptak. Kína is aláírta az iráni atomalkut és egyben a legnagyobb olajvásárló az iráni piacon. Mit tesz Peking ? Betartjuk a törvényes utat – nyilatkozta a külügy. Ez azt is jelentheti, hogy nem vesznek olajat Irántól, de azt is, hogy visszatérnek a régi szép idők, amikor illegálisan vásároltak olajat Irántól. Donald Trump és Hszi Csin-ping elnök a hónap végén Argentínában találkozik a G20 csúcs keretében. Irán miatt Kína nyilván nem mond le egy megállapodásról az Egyesült Államokkal. De ha nem lesz megállapodás?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez