Az MI5 térképezi fel a pittsburghi merénylő európai kapcsolatait

11 embert ölt meg és hatot megsebesített a 46 éves Robert Bowers, amikor rátámadt az Élet fája zsinagóga körül gyülekező zsidókra Pittsburgh-ben, az Egyesült Államokban. Az MI5 most azután nyomoz, hogy a merénylőnek milyen kapcsolatai voltak neonáci szervezetekkel Európában és főként Nagy-Britanniában.

A brit terrorelhárítás attól tart, hogy a neonácik Európában is utánozni kívánják az antiszemita merénylő akcióját. “A fő veszélyt továbbra is az Iszlám Állam jelenti, de minden terrorista szervezetre odafigyelünk” – nyilatkozta az MI5 egyik, magát megnevezni nem kívánó vezetője a londoni Daily Mailnek.

A pittsburghi merénylet volt a legsúlyosabb antiszemita akció az Egyesült Államokban, valósággal sokkolta a hatmilliós zsidó közösséget. Annál is inkább, mert a merénylő “halál minden zsidóra!” kiáltással nyitott tüzet a zsinagóga körül gyülekező emberekre. Franciaországban, ahol Európa legnagyobb zsidó közössége él, a belügyminiszter azonnal elrendelte a zsidók intézményeinek fokozott védelmét.

Óránként egymillióan klikkeltek a Gab oldalra az antiszemita merénylet után. Ezzel dicsekedett az a szélsőjobboldali oldal, mely nem korlátozza a gyűlöletbeszédet, ellentétben mondjuk a Facebookkal vagy a Twitterrel. A Gab-et egy Andrew Torba nevű szoftverfejlesztő alapította a “szólásszabadság nevében”. A merénylő lelkesen posztolt az oldalon. Például Auschwitz híres feliratát, Arbeit macht Frei /a munka szabaddá tesz/ így változtatta meg: Lies Make Money /a hazugság pénzt hoz/! A szélsőjobboldali oldalon rendszeresen  publikál Milo Yannopoulos. A Breitbart munkatársa nemrég Budapesten is előadást tartott. A Breitbart Európában is nyomul és igyekszik erősíteni a szélsőjobboldali tendenciákat minden országban.

A Gab főnöke, Andrew Torba ugyan elítélte az antiszemita merényletet Pittsburghben, de a brit terrorelhárítás szerint az oldal a neonácik találkozóhelye. Ezért fokozottan figyelik, nehogy Európában is megismétlődjön a pittsburghi antiszemita merénylet, melynek során 11 embert ölt meg a szélsőjobboldali tettes egy zsinagóga mellett az Egyesült Államok kellős közepén.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez