Muzulmán szervezetek is gyűjtenek az antiszemita merénylet után

Minden zsidónak meg kell halnia! – kiáltotta egy középkorú férfi az amerikai nagyvárosban, majd tüzet nyitott az Élet fája nevű zsinagóga körül gyülekező emberekre.

A szombati szertartáson egy újszülött névadó ünnepségét is meg akarták tartani. 11 ember meghalt és hat megsebesült – köztük a merénylő is, aki tűzharcba keveredett a gyorsan kiérkező rendőrökkel. A merénylő ellen azonnal vádat emeltek Pittsburghben gyilkosság miatt.

Trump elnök tömegmészárlást emlegetett, elítélve az antiszemita gyilkosságokat. Ilyen súlyos antiszemita merénylet évtizedek óta nem történt az Egyesült Államokban, ahol kezdettől fogva támogatták Izrael megszületését. Magának Trump elnöknek a lánya is egy ortodox zsidóhoz ment férjhez, akinek az ősei a holokauszt elől menekültek Lengyelországból az Egyesült Államokba.

Mindenki elítélte az antiszemita terrorakciót, a muzulmánok pedig gyűjtést indítottak – szolidaritásképp. Két muzulmán csoport is felhívást tett közzé az interneten, melyeken adományokat gyűjtenek az antiszemita merénylet áldozatainak illetve a családoknak Pittsburghben.

Franciaország belügyminisztere azonnal intézkedett: megszigorította a zsinagógák védelmét az egész országban. Franciaországban – az Egyesült Államoktól eltérően – előfordultak antiszemita merényletek az elmúlt években is. Ezért a zsidó intézményeket – nemcsak a zsinagógákat – a rendőrség állandóan védelmezi, mert fennáll egy olyan merénylet veszélye, mint Pittsburghben, ahol a szombati istentiszteletre gyülekező tömegbe lőtt bele az antiszemita merénylő – megölve 11 embert az Egyesült Államok kellős közepén.

Fotó: ABC News

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez