Antiszemita bűncselekmény? – agyonvertek egy zsidó fiatalembert Szentpéterváron

A 27 éves Mihail Verevszkoj Oroszországban született, de 2010-be Izraelbe ment, hogy ott teljesítse katonai szolgálatát. 2012-ig élt Jeruzsálemben, majd visszatért Oroszországba. Megnősült, aktív tagja volt a zsidó közösségnek Szentpéterváron. Felesége épp gyermeket vár…

A rendőrség szerint a zsidó fiatalember az utcán összeszólalkozott egy Ahmed Karsa nevű oroszországi muzulmán férfival, aki úgy összeverte, hogy a kórházban belehalt sérüléseibe. A helyi rendőrség elfogta az elkövetőt, de feltételesen szabadlábra helyezte.

A szentpétervári rendőrök utcai verekedésnek minősítik az esetet, de az izraeli Yedioth Ahronot című lap helyi forrásokból úgy értesült: egyáltalán nem kizárt, hogy a muzulmán férfi napok óta követte a zsidó fiatalembert, akit előre megfontolt szándékkal meggyilkolt.

Oroszországban évszázados hagyománya van az antiszemitizmusnak: a Cion bölcsinek jegyzőkönyvei című antiszemita kiadványt a cári titkosszolgálat, az Ohrana állította össze. Valaha Oroszországban élt a világ legnagyobb zsidó közössége, de a számuk alaposan megcsappant, amióta a Szovjetunió bukása után szabadon távozhatnak az országból.

Oroszországban ugyanakkor igen népes muzulmán közösség él, akik közül egy kisebbség még az iszlamista terrorizmust is támogatja. A zsidó közösség Szentpéterváron is arra készül, hogy megünnepelje Izrael állam megalapításának 70. évfordulóját. Az agyonvert Mihail Verevszkoj a környezetében ismert volt arról, hogy szolgált az izraeli hadseregben. Nem kizárt, hogy ezért kellett 27 éves korában meghalnia – miközben felesége gyereket vár – Szentpéterváron, Oroszország második legnagyobb városában.

Fotó: Good Free Photos

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez