Trump: elfogták a Bengáziban megölt amerikai nagykövet egyik gyilkosát

Az Egyesült Államok elnöke Twitteren jelentette be, hogy az amerikaiak elkaptak egy líbiai terroristát, aki részt vett Chris Stevens nagykövet meggyilkolásában 2012. szeptember 11-én Bengáziban.

Musztafa al-Imám tagja volt annak az iszlamista terrorista csoportnak, amely úgy akarta megünnepelni az Amerika elleni 2001-es terrortámadás évfordulóját, hogy megöli az Egyesült Államok líbiai nagykövetét. A csoport egyik vezetője, Ahmed Abu Khattala jelenleg bírósági eljárás alatt áll Washingtonban. Őt amerikai kommandósok rabolták el és szállították az Egyesült Államokba. Mi történt 2012. szeptember 11-én Líbia második legnagyobb városában, mely Kadhafi bukása óta az iszlamista milíciák ellenőrzése alatt áll?

Bengáziban tett látogatást Chris Stevens nagykövet, hogy személyesen győződjön meg a kaotikus állapotokról, melyek Kadhafi bukása óta kialakultak. Iszlamista csoportok hírt kaptak az amerikai nagykövet látogatásáról és megrohamozták a konzulátus épületét. A nagykövetet és társait védett helyre vitték, de ekkor a terroristák leleményesen tüzet gyújtottak a bunker körül. A füst végül végzett a bunkerben rejtőzködő nagykövettel és társaival. Összesen négy amerikai halt meg.

Ekkoriban Hillary Clinton volt az USA külügyminisztere, vagyis ő felelt a nagykövet biztonságáért. Ezért a republikánusok nekitámadtak Washingtonban, mondván, hogy az ő gondatlansága okozta a nagykövet halálát Líbiában. Hillary Clinton később a szenátus vizsgálóbizottsága előtt elismerte, hogy hibázott. Levelezését ugyanis részben magáncíméről intézte és ezzel megkönnyítette a titkos információk kiszivárgását. Stevens nagykövet haláláról azóta film is készült Hollywoodban. Trump most megerősítette, hogy tovább folytatják azoknak az iszlamista terroristáknak a keresését, akik részt vettek Stevens nagykövet meggyilkolásában Líbiában. Jogvédő szervezetek gyakran bírálják az Egyesült Államokat azért, mert a kommandósok nem egyszer külföldön kapják el a terroristákat és közben egyáltalán nem veszik figyelembe az érintett államok törvényeit.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez