Mit keres egy zsidó képviselőjelölt egy iszlamista pártban?

A zsidó Tórára és a muzulmán Koránra is leteszi az esküt az 54 éves Simon Slama, aki az Ennahda párt jelöltje az önkormányzati választáson Monasztir városában, Tunéziában.

“Az egész családom a döntésem ellen volt. A feleségem napokig nem állt szóba velem, a bátyám állandóan vitatkozik. De én kitartottam, és most már ők is megértik, miért csinálom ezt” – mondta a zsidó jelölt, aki civilben varrógépet szerel. Családja évszázadok óta lakik az ősi városban, mely Habib Burgibának a szülővárosa. Ő volt a modern Tunézia alapító atyja, és Monasztir emiatt máig szimbolikus város az országban. Ahol most tartanak először önkormányzati választást azóta, hogy Ben Ali elnököt megbuktatták 2010 végén. Ez volt az arab tavasz kezdete, Tunéziában Jázmin forradalomnak nevezték.

Azóta Tunézia demokrácia lett, de az iszlamista pártoktól sokan tartanak, hiszen azok kapcsolatban állhatnak terrorista szervezetekkel is. Az Ennahda párt a nyolcvanas években alakult meg és szoros kapcsolat fűzte a Muzulmán Testvériség mozgalomhoz, mely Egyiptomban hatalomra is jutott az arab tavasz idején. Aztán kiderült, hogy túlságosan sok szál fűzi a Muzulmán Testvériséget az iszlamista terrorhoz. Például ahhoz a Hamászhoz, amely uralkodik Gázában és szinte folyamatosan háborúskodik Izraellel. Egyiptomban a Muzulmán Testvériség rendszerét megbuktatták, de Tunéziában megmaradt az Ennahda, mely demokratikus nyitást határozott el.

Ennek részeként sok olyan női képviselőjelöltjük van, aki nem visel fátylat. Ennek a PR akciónak a része Simon Slama is. Aki úgy érzi: több ez, mint PR. Az ynetnews nevű izraeli portálnak nyilatkozva elmondta: képviselheti a zsidó közösséget, ha szerepet vállal a közéletben. A zsidó közösség egykor igen jelentős volt Tunéziában: a francia gyarmatosítás idején több százezer volt a létszáma. Döntő többségük azonban kivándorolt Izraelbe vagy Európába. Ma már a zsidók létszáma alig 1200 fő a 12 milliós Tunéziában. Ezért gondolja azt Simon Slama, hogy csakis olyan pártban érhet el eredményt, melyet a tömegek támogatnak. Az Ennahda ilyen párt Tunéziában. Ráadásul az iszlamista párt a modern arcát kívánja mutatni, ezért van szüksége a zsidó képviselőjelöltre. Aki a maga részéről egyaránt leteszi az esküt a Tórára és a Koránra Monasztir városában, Tunéziában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez