Évforduló Párizsban – Trump elveti a közös európai hadsereg gondolatát

Alig érkezett meg Franciaországba, máris bírálta Macron elnök elképzelését Donald Trump. Az USA elnöke sok más állam és kormányfővel együtt azokon az ünnepségeken vesz részt,melyekkel az első világháború befejezését ünneplik Franciaországban.

Száz éve, 1918 november 11-én 11 órakor ért véget az első világháború, mely több millió ember életét követelte.

Sértőek ránk nézve Macron elnök kijelentései – hangsúlyozta Donald Trump. Mit mondott a francia elnök? Azt, hogy Európát csakis akkor ismerik el világhatalomnak, ha lesz közös hadserege, mely képes megvédeni a határait mindenkivel szemben. Oroszországot, Kínát és az USA-t sorolta Emmanuel Macron a potenciális ellenfelek közé. Ezen sértődött meg Donald Trump, aki szerint a NATO pontosan a megfelelő keret a közös védelemre, de ehhez az kell, hogy az európaiak többet fizessenek be a közös védelmi kasszába. Jelenleg az Egyesült Államok fizeti a NATO katonai költségvetésének nagy részét – hangsúlyozta Trump.

A két elnök az Élysée palotában tárgyal, majd pedig este – több más állam és kormányfővel együtt – megnézik a reprezentatív Picasso-kiállítást. Délután Macron elnök Angela Merkel német kancellárral együtt koszorúz azon a szimbolikus helyen, ahol november 11-én a franciák és a németek aláírták az első világháborút lezáró okmányt. Holnap a Diadalív árnyékában találkoznak az állam és kormányfők, hogy megvitassák: száz évvel később mit lehet tenni azért, hogy a világbéke fennmaradjon és el lehessen kerülni egy harmadik világháborút?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez