Óriási biztonsági készültség Párizsban

November 11-én 11 órakor ért véget az első világháború, melyet azután a Párizs környéki békék zártak le. Ebből az alkalomból 72 állam- és kormányfő tart csúcstalálkozót a francia fővárosban, ahova összesen 98 külföldi küldöttség érkezett. A francia rendőrség a maximális készültséget rendelte el.

Tízezer rendőr vigyáz a magas rangú vendégekre – köztük Trump amerikai és Putyin orosz elnökre. Nagyon sok a közlekedési korlátozás, ezért a párizsiak közül, aki teheti, vidékre ment, mert rengeteg az útlezárás. Tegnap Macron elnök és Merkel kancellár együtt koszorúzott azon a helyszínen, ahol a franciák és a németek aláírták a világháborút lezáró fegyverszünetet. Este az állam- és kormányfők megtekintették a reprezentatív Picasso-kiállítást. A nagy katalán festő élete legnagyobb részét francia földön töltötte és művészetével jól szimbolizálja a XX. század véres történelmét.

A csúcstalálkozó sok kétoldalú találkozóra ad alkalmat. Az I. világháború századik évfordulóján kiderült: az egykori szövetségesek között nagyon sok az érdekellentét. Macron elnök közös európai hadsereget akar, mely adott esetben megvédelmezné az Európai Unió tagállamait akár az Egyesült Államokkal szemben is. Donald Trump ezzel szemben a NATO megerősítését sürgeti: több pénzt szeretne látni az európai szövetségesektől. Sok NATO-tagállam tart Oroszországtól, melyet Putyin elnök képvisel Párizsban. Az előzetes hírek szerint rövid Trump – Putyin megbeszélésre is sor került volna, de ezt később cáfolták.

Az USA és Oroszország elnöke Argentínában találkozhat a G20 csúcstalálkozón a hónap végén. Ennél is fontosabb lehet az amerikai-kínai csúcstalálkozó a G20 csúcson, mert ma már Európa távolról sem játszik olyan fontos szerepet a világpolitikában mint száz évvel ezelőtt.

Fotó: Amerikai katonák ünneplik a békét Párizsban 2018. november 11-én / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez