Amerika egyre kevésbé bírja a másságot

Az Egyesült Államokban 17 százalékkal több bűncselekményt követtek el vallási vagy faji okból, illetve a melegek ellen tavaly, mint 2016-ban.

Valamit tennünk kell, mégpedig nagyon sürgősen – kommentálta az FBI friss jelentését az ideiglenes igazságügyi miniszter. Matthew Whittaker hangsúlyozta: 2008 óta nem volt ilyen magas a gyűlölet-bűncselekmények száma az Egyesült Államokban. A “hate crimes” körébe sorolják az Egyesült Államokban azokat a bűncselekményeket, amikor valaki faji vagy vallási okból válik célponttá, illetve azért lesz áldozat, mert meleg vagy hajléktalan.

Tavaly 7175 ilyen bűncselekményt regisztrált az FBI. A megelőző évben ez a szám csak 6121. Tehát a növekedés jelentős: 17%! Idén valószínűleg tovább folytatódik ez a trend: nemrég követtek el merényletet egy zsinagóga ellen Pittsburgh-ben. Ez volt a legsúlyosabb antiszemita merénylet az Egyesült Államok történetében.

“Nem Trump elnök húzta meg a ravaszt, de ő teremtett olyan légkört, amely lehetővé tette az antiszemita merényletet” – írta ennek kapcsán az amerikai zsidóság egy jeles képviselője a Haaretz című izraeli lapban. A sokvallású és soknemzetiségű Amerikában a gyűlöletbeszéd és a gyűlöletbűnözés polgárháborús helyzeteket hozhat létre. Épp ezért az FBI határozottan fellép minden ilyen eset kapcsán, de a társadalom állapotán és a szélsőséges nézetek elterjedésén a rendőrség nem tud változtatni. Ezért valószínű, hogy idén tovább növekszik a gyűlölet-bűncselekmények száma az Egyesült Államokban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez