Új pályázatokat írt ki a Nemzetpolitikai Államtitkárság

Mától érhető el a két új pályázat a Bethlen Gábor alapkezelő honlapján és a nemzeti regiszterben. A cél az ország határain kívül élő magyarság azonosságtudatának fejlesztése, szülőföldön boldogulásának elősegítése. A két pályázat együttes keretösszege 1,3 milliárd forint.

Az egyik pályázaton a külhoni magyar szervezetek indulhatnak, a másikon magyarországi települések és megyék – ismertette Potápi Árpád János. A  Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy a Magyar Kultúráért és Oktatásért pályázaton összesen 1,1 milliárd forintot osztanak szét külhoni magyar szervezetek között 2019-ben. Az idén ugyanekkora volt a keretösszeg, ebből 3.000 pályázó tevékenységéhez, programjainak megvalósításához járult hozzá a Nemzetpolitikai Államtitkárság. A jövő évi támogatási igényeket december második feléig várják. Van egy központi felhívás 700 milliós keretösszeggel, ehhez jönnek a regionális pályázatok Erdély, a Felvidék, a Vajdaság és Kárpátalja esetében, 168, 92, 80 és 31 millió forint értékben. Emellett meghívásos felhívás keretében A kárpátaljai magyar kultúráért és oktatásért pályázaton összesen 29 millió forintról döntenek.

Az intézmények a központi pályázaton 500 ezertől 2 és fél millióig terjedő támogatást nyerhetnek el, míg a regionális pályázatok esetében 100 és 500.000 forint közötti az összeg. Pályázni a magyar közösség céljait szolgáló kulturális és oktatási programok mellett írott és elektronikus média, könyvkiadás támogatására illetve civil szervezetek, egyházak, intézmények működésére, fejlesztésére, ingatlan-beruházásaira lehet. A meghívásos pályázaton 3 és 13 millió forint közötti összeget nyerhet el négy kárpátaljai magyar kulturális és szakmai szervezet.

A testvértelepülési programok és együttműködések támogatására kiírt pályázaton magyarországi önkormányzatok indulhatnak támogatásért egy vagy több külhoni magyar településsel közös programokhoz. 2018-ban 260 magyarországi település 300 külhoni településsel közös programja nyert pályázati pénzt. A 250 milliós keretösszegből a vissza nem térítendő támogatás félmillió és kétmillió forint közötti. Itt némi hiányosságra hívta fel a figyelmet Potápi Árpád János: nevezetesen arra, hogy a ma Lengyelországhoz tartozó Jablonka és Nedec, illetve az egykori Sáros és Árva vármegyék más települései ma még nincsenek benne a programban. Ez azonban a jövőben változni fog – mondta.

A pályázatok benyújtásának határideje tehát december 18 és 21 között van, a megvalósítás időszaka pedig az egész jövő év, január 1-től december 31-ig.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez