100 millió forintra pályázhatnak a határon túli fiatalok közösségei

Ez az összeg pontosan a duplája a tavalyinak – mondta el Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár. De mire és hogyan lehet pályázni?

A 15-29 év közötti korosztály közösségteremtő programjait, az összetartozást elősegítő tevékenységeit támogatja a 100 millió forintból a Bethlen Gábor Alapon keresztül a Nemzetpolitikai Államtitkárság. A cél a határon túli magyarság megtartása és erősítése a szülőföldjén, a magyarságtudat, az azonosságtudat megőrzése, a kapcsolatok ápolása és fejlesztése az anyaországgal.

A duplájára emelt pályázati összegből az ifjúsági korosztályok közösségépítő programjait, az összetartozást elősegítő tevékenységeket kívánják ösztönözni – mondta az államtitkár. Aki példákat is mutatott a tavalyi pályázat nyertesei közül. Ezek között volt református egyházközségi ifjúsági program, a madéfalvai tánccsoport támogatása, vajdasági karrierépítő tábor, kiscserkész-tábor. Tavaly erdélyi szervezetek kapták a legtöbb támogatást, őket követték a vajdaságiak, majd a kárpátaljaiak és a felvidékiek – de jutott pénz szlovéniai, horvátországi magyar ifjúsági szervezeteknek is.  A Bethlen Gábor Alap és a Nemzetpolitikai Államtitkárság munkatársai a helyszínen követték a nyertes programok alakulását.

potapi

Most február 15. és március 18. között lehet pályázni elektronikus úton, a Nemzetpolitikai Informatikai Rendszer segítségével. A jelentkezéseket az Alapkezelőhöz kell eljuttatni. Fontos, hogy 2017. január 1. és december 31. közötti programokra nyújtsák be az érintettek a pályázatot.

Kik pályázhatnak? Önálló jogi személyiséggel rendelkező határon túli ifjúsági civil szervezetek és egyházi jogi személyek. Feltétel, hogy a gyermek és ifjúsági korosztályok érdekeinek képviselete a létesítő okiratukban szerepeljen, és tevékenységük célcsoportja a 15-29 év közötti korosztály.

Az egy pályázattal elnyerhető, vissza nem térítendő  támogatás összege 600 ezer forinttól 2 millióig terjedhet – attól függően, hogy milyen programot akarnak a pályázók megvalósítani, melyik térségben. Az önrész nem feltétel, a támogatás mértéke lehet akár 100 százalék is. Ez attól függ, hogy milyen értékű programról van szó – mondta el a Globoport kérdésére Potápi Árpád János.

sajttaj

A kiírók több ezer pályázatra számítanak.

Fotó: KTGy

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez