Ma ilyen a világ legkisebb koraszülöttje

A kislány négy évvel ezelőtt kevesebb, mint fél kilogrammal jött a világra, ám csodával határos módon túlélte a kritikus időszakot.

A texasi Lyla a fotók alapján átlagos négyéves kislánynak, kevesen tudják róla, hogy a jelenlegi adatok alapján ő a koraszülött világrekorder. A 21. hétre született kislány kevesebb, mint fél kilogrammal jött a világra, 2014 novembere helyett júliusban. Ekkor a babák tüdeje még olyannyira fejletlen, hogy szinte képtelen elég oxigént juttatni a szervezetükbe. Az anya mégis a kislánya mellett döntött, jóllehet kevés esélyt jósoltak az orvosok. A csecsemő négy hónapot töltött a kórház újszülött intenzív osztályán, majd az eredetileg kiírt dátumnál három nappal korábban érkezett haza, 2014 novemberében.

00000000000000000000000000000000000000000bbb

Lyla ma látszólag ugyanolyan egészséges, mint bármelyik kortársa. Egyedül a beszédfejlődésben van egy kis elmaradása. Esete azonban nem átlagos, szinte csodaszámba megy, hiszen a 24. hét előtt született újszülöttek túlélési esélyei nagyon alacsonyak. A későbbi életkilátásokat a súlynál jobban befolyásolja az érettség foka, hogy a születéskor milyen állapotban van, milyen életjelenségeket mutat, és hogy milyen szintű beavatkozásokra van szükség az életben tartáshoz. A jövőbeli komplikációkat még nem tudják biztosan megmondani az orvosok Lyla esetében, de minden okuk megvan a bizakodásra, hiszen elképesztő küzdéssel élte túl a kislány az elmúlt négy évet és a fejlődésben sincs lemaradva. “Boldog, tele van energiával és élettel” – mondta róla édesanyja az Euronews-nak. A nő  blogot is indított, hogy elmesélje történetüket és ezzel azt üzenje a hasonló helyzetben levőknek: van remény!

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez