Szaúd-Arábia atombombát akar?

80 milliárd dollárért vásárolna atomerőműveket a sivatagi királyság az Egyesült Államoktól. Mohamed bin Szalman herceg személyesen felügyeli a szigorúan titkos tárgyalásokat.

De vajon meg lehet-e bízni benne? – teszi fel a kérdést a New York Times, mely nem elsősorban az Isztambulban meggyilkolt ellenzéki újságíróra céloz, bár ez az ügy is kicsapta a biztosítékot Washingtonban. Trump végül menlevelet adott a trónörökösnek, mondván: Szaúd-Arábia túlságosan is fontos szövetséges ahhoz, hogy egy ilyen ügy miatt szakítsunk vele.

De mi van, ha a kiszámíthatatlan szövetséges atombombát akar? Mihez kezdene Mohamed bin Szalman a nukleáris fegyverrel a Közel-Keleten? A trónörökös kijelentette: ha Irán hozzákezd az atomfegyver fejlesztéséhez, akkor Szaúd-Arábiának is lesz atombombája! A herceg ragaszkodik hozzá, hogy az amerikai erőművekhez helyben állítsák elő maguk a szaúdiak az urániumot. Vagyis meg akarja szerezni a technológiát, mellyel azután atomfegyvert is lehet fejleszteni.

Nemcsak ez aggasztja Amerikát a trónörökössel kapcsolatban, hanem az az apró hír is, hogy Mohamed bin Szalman herceg Argentínában találkozik majd Putyin orosz elnökkel is. Korábban a trónörökös kiadta az utasítást a hadügyminisztériumnak: tájékozódjanak az oroszoknál fegyverek eladásáról abban az esetben, ha az USA szankciókat rendelne el a meggyilkolt újságíró miatt. A trónörökös egyik bizalmasa pedig azzal fenyegette meg Amerikát, hogy átállhatnak a másik oldalra: adhatnak katonai támaszpontot az oroszoknak is Szaúd-Arábiában! Trump elnök érzékelte a finom figyelmeztetést és ezért is maradtak el a szankciók a kissé forrófejű szövetségessel szemben.

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez