Rendőri védelem alatt a meggyilkolt szaúdi újságíró török menyasszonya

Hatice Cengiz Isztambulban a konzulátus előtt várta vőlegényét, aki hazája kommandósai meggyilkoltak.

A gyilkosságot immár elismerte Szaúd-Arábia külügyminisztere is, aki az amerikai Fox televíziónak nyilatkozott. Szerinte súlyos hibát követett el a szaúdi titkosszolgálat, de a trónörökös, Mohamed bin Szalman herceg nem felelős a gyilkosságért. Szeretnék hinni ebben – sietett nyilatkozni Szaúd-Arábia nagy barátja, Donald Trump is. Az amerikai elnök nincs túlságosan könnyű helyzetben, hiszen szaúdi barátai mindennap más mesével állnak elő…

Erdogan elnök telefonon beszélt Trumppal, és állítólag “mindent elmondott neki”. Egyidejűleg Törökországban bejelentették: a meggyilkolt újságíró menyasszonya, aki török állampolgár, 24 órás védőőrizetet kapott. Vagyis a törökök továbbra is azt gyanítják, hogy Szaúd-Arábia trónörököse célpontnak tekinti nemcsak az őt bíráló újságírót, de annak menyasszonyát is. Szaúd-Arábia külügyminisztere viszont azt mondta: mind Szalman király, mind pedig Mohamed bin Szalman trónörökös felhívta telefonon Dzsamál Hasogdzsi fiát és kifejezte őszinte részvétét.

A török menyasszony feltett egy videót meggyilkolt vőlegényéről, melyen az újságíró interjú közben a macskájával játszik. Továbbra sem világos, hogy miért kellett meghalnia. A hivatalos verzió az Szaúd-Arábiában, hogy a 15 tagú kommandó azt a parancsot kapta: hozza haza az újságírót! “A dolgok elfajultak, és eközben halt meg Dzsamál Hasogdzsi” – ez a hivatalos változat, mely nem ad magyarázatot a miértre. A szaúdi királyi család belső ügyeit jól ismerők szerint Dzsamál Hasogdzsi  ajánlatot kapott Mohamed bin Szalman hercegtől: legyen a tanácsadója. Ezt visszautasította. Emiatt a trónörökös dührohamot kapott és elrendelte a likvidálását.

Más magyarázat szerint Dzsamál Hasogdzsi túlságosan közel állt a másik Mohamedhez, vagyis az előző trónörökös, Mohamed bin Najef embere lett volna. Szaúd-Arábia egykori belügyminisztere igen jó kapcsolatokat tartott fenn a CIA-vel, éppúgy, mint Dzsamál Hasogdzsi. Ez is zavarhatta Szaúd-Arábia trónörökösét. Mohamed bin Szalman a héten látja vendégül azokat a külföldi befektetőket, akik részt akarnak venni a nagy fejlesztési programban. Nagyon sokan lemondták a részvételt: a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap vezetői, az amerikai és a nyugat-európai pénzügyminiszterek. Az oroszok viszont ott lesznek, hogyha kell, akkor felváltsák Amerikát Szaúd-Arábiában, a világ legnagyobb kőolaj exportáló országában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez