Turisták vs helyiek: van-e Budapesten turistaáradat?

Európa több nagyvárosában keltett már feszültséget a túl sok turista és Budapest is egyre népszerűbb a külföldiek körében.

A turisztikai mutatók alapján folyamatosan nő a Budapestre látogató külföldiek száma, ami több európai város példáját nézve azzal a veszéllyel fenyeget, hogy a fővárosban is felüti a fejét az “overtourism”, azaz a túlzott turizmus, vagy “túlturistásodás”. Ennek egyik jele a kapacitásszűke, ami például a repülőtéren figyelhető meg: 2013-ról 2018-ra 8.5-ről 15 millióra nőtt az utasszám. Ennek negatív velejárója a helyiek és a turisták között kialakuló feszült viszony, ami főként a belvárosi bulinegyedben figyelhető meg.

000000000000000000000000000000000000000000krrr

Kiss Róbert Richard, az utazási témák szakértője szerint Budapesten még bőven vannak kiaknázatlan területek és a főváros még komoly jövő előtt áll a turizmust illetően. A  várost lehetne tehermentesíteni a vidék fejlesztésével, a belvárosi lakók és a turisták közötti kapcsolatra pedig megoldást jelenthet a lakók kárpótlása és az, ha bevonják őket a döntésekbe – véli a turisztikai szakújságíró. A zavaró tényezők mellett azonban az ingatlanárak is felmentek, ami a lakástulajdonosoknak kedvez. A szakértő az M1 televízióban pozitív hatásként kiemelte a szállodák magas kihasználtságát és a beruházások növekedését is, ami szintén a turizmus bővülésének a köszönhető.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez