Meghalt George Bush, aki lezárta a hidegháborút

94 éves volt az Egyesült Államok egykori elnöke, aki idén tavasszal veszítette el feleségét, a 92 éves Barbarát. Fia, ifjabb George Bush jelentette be apja halálát a Twitteren. A Bush család a republikánus arisztokráciához tartozik az Egyesült Államokban.

George Bush 18 éves korában jelentkezett a légierőhöz. Gépét lelőtték, de ő túlélte a második világháborút. Ebből a korból datálódik érdeklődése a Távol-Kelet iránt. A hetvenes években ő volt az USA első nagykövete Pekingben, ahol a diplomáciai képviseletet akkoriban még összekötő irodának hívták. Később a CIA igazgatójának a posztját is betöltötte. 1980 és 1988 között alelnök volt Ronald Reagan mellett.

1988 és 1992 között ő volt az Egyesült Államok elnöke akkor, amikor felszámolták a kommunista rendszereket Közép- és Kelet-Európában, illetve a Szovjetunióban. Budapesten is járt – többször is. Először mint elnök, később pedig mint az USA “utazó nagykövete”, aki fölmérte: mire is vitték az egykori szocialista országok Európában?

1992-ben elveszítette a választást Bill Clintonnal szemben. Később Clinton után fia, ifjabb George Bush következett a Fehér Házban. A Bush dinasztia a republikánusok mérsékelt irányzatához tartozott és tartozik, ezért szemben áll Donald Trumppal. Az USA politikai tradíciójához hozzátartozik, hogy az utódok akkor is tisztelegnek az elhunyt emléke előtt, ha annak nézeteivel nem értettek egyet.

Különös fontosságot nyer ez most Kína kapcsán, hiszen Donald Trump és Hszi Csin-ping eszmecseréjét Argentínában az egész világ figyeli ezen a hétvégén. A kínaiak mindig is sokra becsülték idősebb George Busht, aki újranyitotta az USA diplomáciai képviseletét Pekingben. A veterán külügyminisztert, Henry Kissingert nemrég fogadta Pekingben Hszi Csin-ping, amikor felkészült a tárgyalásokra Donald Trumppal, hogy megpróbáljanak véget vetni a kereskedelmi háborúnak, amely az egész világgazdaságot válságba sodorhatja.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez