Háború vagy béke – régi nagy motoros Pekingben

Hszi Csin-ping elnök fogadta az amerikai diplomácia veteránját, a csaknem százéves Henry Kissinger egykori külügyminisztert, aki kibékítette az Egyesült Államokat a kínai kommunistákkal még Mao elnök idejében.

Az USA és Kína viszonya a leglényegesebb a világbéke szempontjából – mondta Kissinger Pekingben a China Daliy beszámolója szerint. Most Kína első embere arra készül, hogy találkozik Donald Trumppal Argentínában, a G20 csúcsértekezleten. Közben dúl a kereskedelmi háború. Trump azzal fenyegetőzik, hogy minden kínai importot büntető vámmal sújt, ha nem lesz megegyezés Argentínában. A tét nagy, hiszen a globális gazdaság két titánja küzd egymással.

Vasfüggöny ereszkedhet le az USA és Kína között 

Erre figyelmeztetett Hank Paulson egykori amerikai pénzügyminiszter. Szingapúrban elmondta: az Egyesült Államokban sokan vannak, akik válópert sürgetnek Kínával, mert Pekinget tekintik fő ellenfélnek. Ha Kína nem változtat az eddigi szokásain, akkor felerősödhetnek a hangok, hogy új vasfüggöny ereszkedjen le Kína körül – hangsúlyozta az USA volt pénzügyminisztere a CNN szerint.

Hszi Csin-ping kínai elnök azt hangoztatta, hogy Kína akkor tud megállapodni az Egyesült Államokkal, hogy Washington figyelembe veszi Peking saját érdekeit! Hszi Csin-ping elnök és Donald Trump nemrég telefonbeszélgetést folytatott egymással. Ezt követően Trump kijelentette: a kínaiak nagyon meg akarnak állapodni! A két elnök legközelebb Argentínában találkozik egymással a G20 csúcstalálkozón november végén. Az előkészítés gőzerővel folyik. Szerdán Washingtonban Kína első számú diplomatája John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadóval tárgyalt. Jang Csie-csi tagja a Politikai Bizottságnak, vagyis rangban a külügyminiszter fölött áll.

Pénteken magas rangú kínai küldöttség érkezett Washingtonba, ahol megkezdődött az amerikai-kínai stratégiai egyeztetés. Ott vannak a katonák és a diplomaták mindkét részről. A kínai hadsereget a hadügyminiszter képviseli. Neki ez a dolga. Pekingben a hadügyminiszter nem a hadsereg valóságos feje, hanem egyfajta diplomáciai küldetést lát el. Ő tárgyal a külföldi katonai vezetőkkel. A fegyveres erők irányítása a Központi Katonai Bizottság kezében van. Ennek feje nem más, mint maga Hszi Csin-ping elnök, Kína első embere. A kereskedelmi háború könnyen valóságos háborúvá válhat – figyelmeztetett nemrég Jack Ma. Kína leggazdagabb embere, az Alibaba alapító atyja a múlt kínos tapasztalatait idézte, éppúgy, mint most Henry Kissinger Pekingben. Ezért Trump és Hszi Csin-ping találkozójának igen nagy a tétje Argentínában, ahol a G20 csúcson a világ nagyhatalmainak vezetői szemtől szembe kerülnek egymással és a történelmi felelősségükkel.

Fotó: Kissinger 2017-ben Moszkvában tárgyalt / President of Russia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez