Külföldi államfőkkel és katonákkal emlékezik a II. világháború végére Kína

Az államfők mellett katonák százai ünneplik majd a Győzelem napját Pekingben. Budapesten a külgazdasági és külügyminiszter kapott meghívást, így Magyarországot Szijjártó Péter tárcavezető képviseli szeptember 3-án.

Harminc államfő, illetve állami vezető érkezik a kínai győzelem napi megemlékezésekre, és 17 külföldi ország csaknem ezer katonája fog felvonulni a szeptember 3-i parádén – jelentették be kedden Pekingben.

Csang Ming külügyminiszter-helyettes megjegyezte, hogy minden, a második világháború végének 70. évfordulójára Pekingbe érkező állami vezető részt vesz a katonai parádén. Ezzel nyilvánvalóan arra utalt, hogy a Pak Gun Hje dél-koreai államfő ugyan már jelezte részvételét, de eddig még nem erősítették meg, hogy a parádén is ott lesz-e vagy sem.

A bejelentés szerint többek között ott lesz Vlagyimir Putyin orosz elnök, Cahiagín Elbegdordzs mongol elnök, Abdel-Fattáh esz-Szíszi, Egyiptom államfője, a Cseh Köztársaság képviseletében Milos Zeman elnök, Nicolás Maduro, Venezuela elnöke, Nurszultán Nazarbajev, Kazahsztán elnöke, Truong Tan Sang vietnami államelnök és Omar Hasszan al-Bashir szudáni elnök.

Tíz nemzetközi szervezet vezetője is Pekingben lesz, köztük Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár. Hat volt politikus közül Tony Blair egykori brit kormányfőt, Gerhardt Schröder volt német kancellárt és Murajama Tomiicsi japán exminiszterelnököt említették.

19 ország, köztük Franciaország, Olaszország, India, Brazília küldi el külügyminiszterét, vagy védelmi miniszterét. Budapesten a külgazdasági és külügyminiszter kapott meghívást, így Szijjártó Péter tárcavezető képviseli Magyarországot.

A tájékoztatón az is elhangzott, hogy észak-koreai részről Csö Rjong Hö, a Koreai Munkapárt politikai bizottságának elnökségi tagja, a központi bizottság titkára vesz részt az eseményeken. Csöt hazájában befolyásos, Kim Dzsong Un vezetőhöz közeli politikusként jellemzik.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy Abe Sindzó japán kormányfő miért nem jön el a kínai fővárosba, a külügyminiszter-helyettes hangsúlyozta: több alkalommal is világossá tették, megemlékezésük nem irányul egyetlen ország, így Japán ellen sem. Peking a kétoldalú kapcsolatok javításában érdekelt – fűzte hozzá.

Csang egy másik kérdésre megerősítette, Kína (a parádéval) nem az erejét akarja fitogtatni, csupán a béke iránti elkötelezettségét kívánja kifejezni és határozott szándékát a béke védelmére.

A díszszemle masírozó külföldi katonavendégei közül 11 ország külön alakzatban vonul fel, míg 6 ország fegyveres erejét kisebb egységek képviselik majd. Az előbbiek között lesznek Oroszország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Mexikó, Pakisztán, Mongólia és Szerbia katonái is. Ábécé sorrendben fognak vonulni. Ez az első alkalom, hogy kínai parádéra külföldi katonákat hívtak.

Arra az újságírói megjegyzésre, hogy az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea hadserege nem lesz jelen, Csü Zsuj, az általános vezérkar hadműveleti főcsoportfőnökségének helyettes vezetője azt felelte, tiszteletben tartják más országok, illetve hadseregek döntését, de hozzátette, távolmaradásukkal “nem változtatják meg a történelmet”.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez