Pekingben is etikátlannak tartják a génszerkesztést

A tudós, aki korábban arról számolt be, hogy génszerkesztéssel immunissá tett egy ikerpárt a HIV- vírussal szemben, nem folytathatja munkáját Kínában.

A nemzetközi tiltakozás után Kína kormánya is bejelentette, hogy nem tartja etikusnak He Csien-kuj  kutató munkáját, aki saját bevallása szerint embriók génállományának szerkesztésével elérte, hogy egy ikerpár immunis legyen a HIV vírusára. A tudós nem is folytathatja munkáját Kínában – áll a CNN beszámolójában.

A CRISPR génszerkesztési technológiával már korábban is végeztek kísérleteket. A mostani eset abban különbözik a többitől, hogy az ikerpár édesapja HIV-fertőzött volt, a babák azonban teljesen egészségesen jöttek a világra. A kutató, aki rendkívül büszke munkájára és az orvostudomány úttörőjének tartja magát, saját beszámolója alapján elsőként a spermiumot tisztította meg a HIV vírustól, majd a már egészséges hímivarsejttel megtermékenyítette a petesejtet. Az így kapott embrióba került az a fehérje, ami megakadályozta egy másik, a CCR5 nevű fehérje termelődését,  amire a vírus rá tud kapcsolódni. Ezt követően vettek sejtmintát a 3-5 napos embriókból, közülük került ki Lulu és Nana, az említett ikerpár, akik immunisak a HIV-vírusra.

A CRISPR ellenzői szerint a technológia nem biztonságos és beláthatatlanok a következményei, hiszen a módosított génekkel megszülető emberek továbbörökíthetik a módosított géneket. A  botrány megosztotta a tudományos világot. Van, aki szerint a kutatás eredményei egyáltalán nem olyan sikeresek, mint ahogy azt a tudós állította.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez