Hanuka – az államfő szerint a zsidó közösség ajándék Németországnak

Egy rabbival együtt gyújtotta meg Európa legmagasabb hanukijáját Steinmeier német államfő Berlinben.

A Hanuka kezdetét jelző ünnepségen Yehuda Teichtal rabbi képviselte a német főváros zsidó közösségét. Németországban megnövekedett az antiszemita bűncselekmények száma és ez aggasztja a zsidó közösséget. Különösen hogy az ellenzék legerősebb pártja, az Alternative für Deutschland nem határolja el magát az antiszemita megnyilvánulásoktól. Jól látszott ez Chemnitzben, ahol a migránsok ellen irányuló akciók során egy zsidó éttermet is megtámadtak.

Frank-Walter Steinmeier köztársasági elnök emlékeztetett arra, hogy 80 évvel ezelőtt rendeztek a nácik pogromot a zsidó kisebbség ellen. A Kristályéjszaka egyenesen vezetett a holokauszthoz, amely az egész nácik által megszállt Európa zsidóságát érintette. Soha nem feledkezhetünk meg erről – hangsúlyozta Németország államfője.

A Hanuka nyolcnapos ünnep annak emlékére, hogy a második jeruzsálemi templom mécsese  nyolc napig világított annak ellenére, hogy az olaj csak egyetlen egy napra volt elegendő. Németországban különösen ügyelnek arra, hogy a zsidók Fényünnepét az állam is a maximálisan tiszteletben tartsa. Németországban a zsidó közösség folyamatosan gyarapszik, mert az egykori Szovjetunió területéről sokan ide vándoroltak ki a világ egykor igen népes közösségéből, amely ma már csak a töredéke a réginek.

Az antiszemita gyűlöletbeszéd felélénkült szerte Európában – figyelmeztetett Frank-Walter Steinmeier. A szociáldemokrata államfő hangsúlyozta, hogy ez ellen mindent meg kell tenni – különösen Németországban, ahol ez erkölcsi kötelesség. Sohasem lehet vége az antiszemitizmus elleni harcnak – mondta a német államfő, aki abból az alkalomból beszélt Berlinben, hogy meggyújtották az első gyertyát Európa legmagasabb hanukai gyertyatartóján  Németország fővárosában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez