Eltűnésük után 30 évvel találták meg két hegymászó holttestét

Egy skót hegymászó barátjuk hosszú heteket töltött a felkutatásukkal a Himaláján. Végül egy gleccserben találtak rájuk.

Három évtizeddel eltűnésük után megtalálták két izlandi hegymászó, Kristinn Runarsson és Thorsteinn Gudjonsson holttestét a Pumori egyik gleccserében. A 7160 méter magas hegy megmászására 1988 októberében indult a két férfi, vissza azonban sosem tértek. Felkutatásukat Steve Aisthorpe barátjuk végezte el, aki ott volt a Mount Everesthez közeli hegyen, amikor ők ketten eltűntek.

A harmadik férfi csak azért nem indult el a csúcsra a hegymászókkal, mert rosszul lett, így  visszatért a táborhelyre. Később azonban hiába várta a barátait, a két mászónak nyoma veszett. Köteleik pozíciójából arra következtettek, hogy közel járhattak a csúcshoz, esetleg el is érték azt. Az egyik most megtalált holttest ruházatának zsebében egy filmet is találtak, amit elküldtek egy szakértőnek. Azt remélik, hogy abból talán további részletek is kiderülhetnek a halálukról – írja a CNN.

Runarsson eltűnésekor barátnője éppen állapotos volt, gyermekét már nem láthatta a hegymászó. Arra azonban előre felkészült, mi legyen, ha eltűnne. Azt kérte ugyanis az emberektől, hogy ha vele vagy társával bármi történne a hegyen, ne induljanak a keresésükre, a hegy majd megőrzi őket. Nem akartak másokat veszélybe sodorni. Most, 30 évvel az eltűnésük után azonban mégis megtalálták őket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez