Trump szétveri a Huawei-birodalmat?

Az USA, Ausztrália és Új-Zéland után Japán is bejelentette: nem veszi meg a Huawei-technológiát, mert nemzetbiztonsági szempontból problematikusnak tartja azt. Egyes Huawei-berendezésekben kémchipeket talált az amerikai kémelhárítás. Ezt követően megindult a hajsza a Huawei ellen, melyet egy olyan mérnök alapított meg, aki sokáig a hadsereg kutatóintézetében dolgozott Kínában.

Az alapítóatya lányát, aki egyben a Huawei pénzügyi igazgatója is, fogva tartják Kanadában. Az USA kérésére tartóztatták le Meng Vanzsou asszonyt Vancouverben, pontosan akkor, amikor Buenos Airesben Donald Trump és Hszi Csin-ping megállapodott arról, hogy fegyverszünetet tartanak a kereskedelmi háborúban.

A Huawei-ügy károsan befolyásolhatja a tűzszünetet 

Erre hívta fel az amerikai nagykövet figyelmét egy miniszterhelyettes a külügyben Pekingben. Követelte Meng Van-zsou asszony szabadon bocsátását. Korábban ugyanezt elmondta a kanadai nagykövetnek is Pekingben. Trudeau kanadai miniszterelnök nincs könnyű helyzetben: legfontosabb szövetségese, az Egyesült Államok a Huawei pénzügyi igazgatójának kiadatását követeli arra hivatkozva, hogy Meng Van-zsou asszony megsértette az amerikai szankciókat Iránnal és Észak-Koreával szemben. Csakhogy ezen az alapon a fél kínai üzleti elitet le lehetne csukni! Ezért olyan erőteljes a kínaiak tiltakozása.

Hszi Csin-ping elnök sincs könnyű helyzetben: a közvélemény válaszcsapást vár a Huawei-ügyben. Bár Kínában a közvéleménynek távolról sincs annyira fontos szerepe, mint az Egyesült Államokban, de ma már negligálni sem lehet teljesen, mint Mao elnök idejében. Kemény kínai válaszcsapás felborítaná a tűzszünetet, melyet épp most fogadtak el. Ezért most minden szem Kanadára szegeződik: mi lesz a Huawei pénzügyi igazgatójával, aki egyáltalán nem mellesleg az alapító atya lánya is és ezért ikonikus figurának számít Kínában?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez