Katar 20 milliárd dollárt fektet be az Egyesült Államokban

Ezzel az exkluzív információval örvendeztette meg a Reuters hírügynökség tudósítóját a sejk olajminisztere. Szaad al Kaabi elmondta, hogy az OPEC elhagyása után immár nem kell tartaniuk attól, hogy szankciók hatálya alá esnek az USA-ban.

Katar nemrég hagyta ott az OPEC-et, mert ott a sejk halálos ellensége, Mohamed bin Szalman herceg fújja a passzátszelet – legalábbis a Közel-Keleten. Szaúd-Arábia keménykezű trónörököse le akarta rohanni Katart és csak az amerikai tábornokok határozott fellépése akadályozta meg ebben. No meg az, hogy ellenlábasa, Erdogan elnök ötezer török katonát vezényelt Katarba. Miért-e gyűlölködő ellentét Szaúd-Arábia és Katar között?

Irán miatt vesztek össze halálosan

Katar együttműködik Iránnal a világ legnagyobb part menti földgáz-mezőjének kiaknázásában. Ez halálos bűn Szaúd-Arábia trónörököse számára, aki harci szövetséget hozott létre az USA és Izrael támogatásával Iránnal szemben a Közel-Keleten. Csakhogy közben a legnagyobb amerikai támaszpont a Közel-Keleten épp Katarban van.

Washingtonban Katar fel-, Szaúd-Arábia leértékelődött

Dzsamál Hasogdzsi ellenzéki újságíró meggyilkolása nem növelte Szaúd-Arábia trónörökösének a népszerűségét a nyugati világban. Az amerikai szenátus fel is szólította Trump elnököt: az USA ne támogassa tovább Mohamed bin Szalman herceg szörnyű háborúját Jemenben, mely a civil lakosság tömeges pusztulásával jár.

Az oroszok miatt utálták meg Washingtonban Mohamed bin Szalman herceget?

Erre céloz az Rt.com portál, mely szerint Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolásából csak azért csináltak világszenzációt, mert Mohamed bin Szalman herceg elkezdett paktálni az oroszokkal. A forrófejű herceg sok más ellenfelét eltette már láb alól korábban is, de senki a füle botját sem mozgatta. Ám aztán Szalman király tavalyi moszkvai útja után megtört a jég: Szaúd-Arábia elkezdte egyeztetni az olajterveit az oroszokkal. Jelenleg Putyin és Mohamed bin Szalman herceg dönt az olaj áráról. Trump pedig morog. Kérte Szaúd-Arábiát a termelés növelésére, hogy az árak csökkenjenek. Mit tett Mohamed bin Szalman herceg? Nemcsak maga csökkentette az olajkitermelést, de rávette erre az egész OPEC-et. Ennek nem örültek Washingtonban, de nem ez csapta ki a biztosítékot, hanem Mohamed bin Szalman herceg katonai tervei.

Szaúd-Arábia orosz fegyvereket vásárol

Míg az amerikai fegyverüzlet, melyre Trump olyan büszke /150 milliárd dollár/ csak ígéret, az orosz fegyvervásárlás konkrétum – állítja az Rt.com. Washingtonban arra is jól emlékeznek még, hogy Mohamed bin Szalman herceg bizalmasa megfenyegette Amerikát: ha nagyon szívóskodnak Dzsamál Hasogdzsi halála ügyében, akkor Szaúd-Arábia katonai támaszpontot ad az oroszoknak! Ez tabutéma Washingtonban, ahol a világ legnagyobb olajexportőr országát saját vadászterületnek tekintik azóta, hogy a Jaltából 1945-ben hazatérő Roosevelt elnök lepaktált magával Szaúd királlyal.

A palaolaj óta Szaúd-Arábia már nem olyan fontos Washingtonnak

Ezt ismerte fel Katar emírje, aki ezerrel nyomul, hogy elnyerje a legjobb arab szövetséges címet a Közel-Keleten. Ezért a 20 milliárd dolláros befektetés az Egyesült Államokban. Amely persze csak ígéret. Az olajminiszter semmi konkrétumot nem árult el arról, hogy mikor és mibe fektetne 20 milliárd dollárt Amerikában? Trump viszont eldicsekedhet egy újabb sikerrel, Katarban pedig jól tudják: nagy dolgokat ehhez ígérni is elég…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez