A lefejezett diáklányok ügyében letartóztattak egy svájci-spanyol állampolgárt is Marokkóban

Szélsőséges iszlamista nézeteket vall az a férfi, aki kapcsolatba hozható a dán és norvég diáklány meggyilkolásával – közölte a terrorelhárítási központ Marokkóban. A két lány gyalogtúrát tett Marokkó déli részén, ahol azután lefejezett holttestüket megtalálták december közepén.

Másnap a terrorelhárítás elfogott négy iszlamista terroristát, akiket a diáklányok meggyilkolásával gyanúsítanak. A csapat – egy videó tanúsága szerint- letette a hűségesküt Abu-bakr al-Bagdadinak, az Iszlám Állam fejének. A gyilkosságot azért követték el, mert az Iszlám Állam el akarja riasztani a turistákat a muzulmán országokból. Marokkó egyik fontos bevételi forrása a turizmus.

A terrorelhárítás főnöke szerint az Iszlám Állam nincs is jelen Marokkóban 

Abdel-hakim Khiam a francia sajtónak úgy nyilatkozott, hogy vannak ugyan iszlamista sejtek Marokkóban, de ezek nem állnak szervezeti kapcsolatban az Iszlám Állammal, melynek központja Szíriában és Irakban van. Ennek ellenére az Iszlám Állam felvállalta a merényletet.

A most lefogott svájci-spanyol állampolgár lehetett az összekötő 

Erre célozgatnak a francia lapok, melyek szerint az iszlamista terrorizmus komoly fenyegetést jelent egész Észak-Afrikában, ahol a turizmus komoly bevételi tétel az arab államok költségvetésében. Az Iszlám Állam korábban kiképző központokat tartott fenn Líbiában, ahonnan azután a dzsihádharcosok bevetésre indultak. A káoszba süllyedt Líbiában a kormányzat nem képes saját területének az ellenőrzésére sem.

Az európai szál 

A terrorelhárítás szakértőit nyugtalanítja, hogy a most letartóztatott férfi svájci, illetve spanyol állampolgársággal rendelkezett, vagyis szabadon mozoghatott a schengeni övezetben. Az Iszlám Állam igyekezett hálózatot létrehozni az Európai Unióban. 2015 után sok terrorakciót hajtottak végre elsősorban Franciaországban, Belgiumban és Németországban.

Marokkó kiváló kapcsolatot ápol az Európai Unióval 

VI. Mohamed király a gazdasági fejlődése felgyorsítása érdekében igen fontosnak tartja az együttműködést az Európai Unióval, ahol több millió marokkói él és dolgozik. Egyedül Spanyolországban több mint háromnegyed millió marokkói él. Sokan közülük megszerezték a spanyol állampolgárságot. Épp ezért nemcsak a marokkói terrorelhárítás érdeklődik a most elfogott iszlamista terrorista után, hanem az európai hatóságok is. Évente több millió európai turista látogat el Marokkóba, ahol sok európai polgárnak háza is van. Az ő biztonságuk érdekében fontos, hogy megsemmisítsék az iszlamista hálózatokat, amelyek szisztematikusan támadják az európai turistákat, hogy elriasszák őket Észak-Afrikától.

(Visited 83 times, 2 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez