Megölték a francia túszt lefejező terrorista csoport főnökét

Egy katonai akció során végeztek a Kalifátus Katonái terrorszervezet vezetőjével és két társával – közölte az algériai védelmi minisztérium.

Az algériai védelmi minisztérium azt közölte, hogy egy titkos katonai akció során sikerült megtalálniuk és megölniük Abdelmalek Gourit, a Kalifátus Katonái elnevezésű dzsihadista csoport vezetőjét. A hadműveletet során két másik keresett terroristával is sikerült végezniük a bevetésen résztvevő katonáknak. A minisztérium további részleteket nem közölt az akcióról, csupán annyit mondtak, hogy titkosszolgálati forrásokból tudták meg a keresett terroristák hollétét, akik az Algírtól 60 km-re található Isser településen bujkáltak. Az akció után fegyvereket, robbanómellényeket, rengeteg lőszert és mobiltelefonokat találtak a katonák a terroristák rejtekhelyén.

Abdelmalek Gouri vagy más néven Khaled Abou Slimane korábban az AQIM terrorista szervezet vezetőjének volt a „jobb keze”. Gouri 2007-ben szerzett hírnevet magának miután irányítása alatt öngyilkos merénylőkl támadtak meg egy kormányzati hivatalt és egy ENSZ bázist az algériai fővárosban. A terrorista 2014. szeptember 14-én szakított az AQIM-mal és létrehozta saját szervezetét, a Kalifátus Katonáit. Ezt követően szövetségre lépett az Irakban és Szíriában harcoló Iszlám Állam elnevezésű radikális iszlamista milíciával.

Gouri szeptemberben lett a világ egyik legkeresettebb terroristavezetője, miután csapatával elraboltak egy francia turistát Algériában, akit később bosszúból lefejeztek, amiért a nyugati hatalmak légicsapást mértek az Iszlám Államra Irakban. A francia és az algériai kormány azóta kereste őt és vérdíjat is kitűztek a fejére.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez