Ivanka Trump a Világbank élén?

Hétfőn hirtelen lemondott a Világbank vezetője, az amerikai Jim Yong Kim. A nemzetközi szabályok szerint az USA jelöli ki a Világbank vezérigazgatóját, míg a Nemzetközi Valutalap élére európai jelölt kerül. Az IMF vezérigazgatónője jelenleg a francia Christine Lagarde.

A londoni Financial Times úgy értesült, hogy Trump elnök két nőt jelölt a Világbank élére: saját lányát és Nikki Haleyt, aki korábban az USA nagykövete volt az ENSZ-ben. Ivanka Trump jelenleg apja főtanácsadója a Fehér Házban, a férjével, Jared Kushnerrel együtt. Egyik fő megbízatása az, hogy a nők jogait védelmezze az Egyesült Államokban és a világban. Ebben a minőségében Ivanka Trump nemrég egy 1 milliárd dolláros alapot hozott létre, mely a női vállalkozásokat támogatja az egész világon. A pénz nagy részét Szaúd-Arábia adja, ahol a nők szerepe a gazdasági és a társadalmi életben egyelőre igen csekély. A reformokat irányító Mohamed bin Szalman herceg igyekszik változásokat elérni ezen a téren. Mohamed bin Szalman herceg kiváló kapcsolatot ápol Jared Kushnerrel, aki Trump közel-keleti főtanácsadója. Az 1 milliárd dolláros alapot a Világbank felügyeli.

Washingtoni értesülések szerint Ivanka Trump szeretne az Egyesült Államok első női elnöke lenni. A Trump család terve az, hogy Donald, aki jelenleg 73 éves, 8 évig marad a Fehér Házban, vagyis kitölti a maximális két elnöki ciklust. Utána pedig Ivanka Trump pályázza meg a Fehér Házat – immár a saját jogán. Ehhez jó iskola lenne a Világbank irányítása, hiszen ott áttekinthetné a globális gazdaság működését és megfelelő menedzseri tapasztalatot szerezne Ivanka Trump, akit a hírek szerint apja szívesen látna a nemzetközi pénzintézet élén.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez