Pénzügyi tranzakciós adóval a klímaváltozás ellen

Jim Yong Kim, a Világbank amerikai elnöke abból az alkalomból adott exkluzív interjút a párizsi Le Figarónak, hogy kedden nyílik a francia fővárosban a One Planet Summit. Mi a célja ennek a tanácskozásnak?

Macron francia elnök vetette fel a G20 hamburgi csúcstalálkozóján a nyáron, hogy a párizsi klímaegyezmény aláírásának második évfordulóján legyen egy ilyen tanácskozás a francia fővárosban. Ezt különösen aktuálissá teszi, hogy az Egyesült Államok kiszáll a nemzetközi klímaegyezményből és ez finanszírozási problémákat vet fel.

Hogyan lehet pótolni Amerikát? Nemcsak államok feladata az, hogy küzdjenek a klímaváltozás ellen, hiszen az mindenkit érint. Ezért is vállalták azt a gazdag államok, hogy segítik a szegényebb országokat a klímaváltozás elleni küzdelemben. Ebben a Világbanknak is fontos szerep jut. Más intézmények és nemkormányzati szervezetek is fontos szerepet játszanak a környezetvédelemben. Ma már egyre több helyen megértik azt, hogy nagy tétje van a klímaváltozásnak. Ezért mindenkinek tennie kell valamit, hogy a kedvezőtlen fordulatot megakadályozza – hangsúlyozta a Világbank elnöke, aki a párizsi Le Figarónak nyilatkozott. Közben négy francia miniszter érdekes új javaslattal állt elő:

Pénzügyi tranzakciós adóból finanszírozzák a klímaváltozás elleni küzdelmet!

A fejlett államok 100 milliárd dollárt helyeztek kilátásba a szegény országok támogatására. Amerika kilépésével nagy lyuk tátong, bár Emmanuel Macron megerősítette: Franciaország évi 5 milliárd eurót fizet 2020-tól kezdve. Hogy jön össze a többi pénz?

Négy francia miniszter azt javasolja: vezessenek be európai pénzügyi tranzakciós adót és ebből finanszírozzák a klímaváltozás elleni harcot. Az Európai Unióban már évek óta vitatják a tranzakciós adó ügyét – eddig minden eredmény nélkül. A tagállamok érdekei nagyon eltérőek. A francia javaslatnak meglehetősen csekély az esélye a sikerre, de legalább felveti a problémát: miből finanszírozzák a klímaváltozás elleni harcot az USA kilépése után? Hiszen csak egy Földünk van, ahogy azt a One Planet Summit hangsúlyozza.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez