A kínai Interpol-főnök neje menedékjogot kért Franciaországban

A nemzetközi rendőri szervezet vezetője szeptemberben hazalátogatott Kínába, ahol nyoma veszett. Lyonban, az Interpol központjában hagyta családját, mely menedékjogot kért Franciaországtól.

Az eltűnt Interpol-főnök felesége attól tart, hogy a kínaiak titkosszolgálata elrabolja őt és családját Franciaországból, hogy így gyakoroljon nyomást a férjére, aki fogságban van valahol a Mennyei Birodalomban.

Meng Hungvej volt az első kínai az Interpol élén. Korábban a kínaiak egyik legmagasabb rangú rendőri vezetője volt. Államtitkári posztját a belügyben megőrizte annak ellenére, hogy megválasztották az Interpol élére. Eltűnése után a kínaiak egy rövid lemondó nyilatkozatot továbbítottak az Interpol központjába. Ezt a nemzetközi rendőri szervezet elfogadta és új embert állított az Interpol élére.

Kínában hivatalosan korrupcióval vádolják a lefogott Interpol-főnököt, de aligha valószínű, hogy emiatt vállaltak volna ekkora diplomáciai botrányt. Meng Hung-vej Hszi Csin-ping elnök párton belüli ellenfelének csapatába tartozott. A pekingi belbiztonság régi főnöke azóta üldögél egy fegyházban – életfogytiglani börtönbüntetését tölti. 90 milliárd jüant, vagyis több mint 13 milliárd dollárt találtak a család különböző számláin. A korrupció mellett azt is felrótták a korábbi belügyi főnöknek, hogy titkos adatokat szivárogtatott ki külföldre. Például azt, hogy minden pekingi vezető milliárdos dollárban is! Az Interpol exfőnöke valószínűleg hasonló hibát követett el. Ezért vallatják jelenleg Kínában és neje ezért kért menedékjogot Franciaországban.

Fotó: az Interpol lyoni főhadiszállása / Wikimedia Commons

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez