Hol a férjem?! – kérdezi az Interpol-főnök neje

Az Interpol első kínai főnöke eltűnt hazájában, ahova csak látogatóba érkezett majdnem egy hónappal ezelőtt. Neje, aki Lyonban él egy hétéves ikerpárral, az életéért aggódik.

Grace Meng a párizsi Le Monde-nak elmondta: az Interpolon keresztül szeretne nyomást gyakorolni a kínaiakra, hogy adják ki a férjét. Meng Hung-vej elküldte a lemondását az Interpolnak, mely azt elfogadta. A körülmények nem ismertek. A kínai Interpol-főnöknek még nem járt le a mandátuma, a nemzetközi rendőri szervezet úgy határozott, hogy a következő közgyűlésen, melyet novemberben tartanak, új vezetőt választ.

Már amikor Meng Hung-vejt megválasztották két éve az Interpol főnökének, akkor sokan jósolták: baj lesz ebből! Nem arra gondoltak, ami végül is történt, hogy saját hazájában elfogják Meng Hung-vejt, hiszen ő Pekingben megőrizte  államtitkári rangját a belügyben. Sokan tartottak attól, hogy a kínai Interpol-főnök a sajátos hazai módszereket kiterjeszti a nemzetközi együttműködésre is, vagyis az Interpol fogja levadászni a Peking számára kellemetlen embereket külföldön. Voltak is erre utaló jelek: az Interpol igyekezett a Peking által keresett személyeket becserkészni, de minthogy intézkedési joga nincsen, minden állam szuverén módon dönthetett: kiadja-e az illetőt Kínának vagy sem.

Rémes a kínaiak emberi jogi gyakorlata – panaszkodik Grace Meng Lyonban, ahol testőrök őrzik. Attól tart ugyanis, hogy a kínaiak elrabolják őt és gyermekeit Európából, hogy így gyakoroljanak nyomást a férjére. Ha még él – veti fel az Interpol-főnök neje, aki beszél a brutális kihallgatásokról, melyeket sokan nem élnek túl Kínában. Erről a házaspárnak sokat kell tudnia, hiszen a férj a kínai rendőrség egyik vezetője volt, 2004 óta pedig államtitkár a belügyben.

Akkor nem tűnt fel neki, hogy a kínai rendőrök nem tartják különösebben tiszteletben a letartóztatottak emberi jogait. Kínában a letartóztatott személyt eleve bűnösnek tekintik, vele szemben nem ismernek kíméletet. Erre buzdítja egyébként a rendőrséget maga Hszi Csin-ping elnök, aki hazájának első rendőre is. Míg korábban a kommunista párt legfelső vezetésében volt egy “rendőrminiszter”, most ezt a tisztet is az első számú vezető tölti be. Az előző rendőrminiszter életfogytig tartó börtönbüntetését tölti – korrupció miatt. 90 milliárd jüant, vagyis több mint 12 milliárd dollárt foglaltak le családi vagyonként. Valójában persze a kommunista párt vezetői mind dollármilliárdosok – ezt épp a bukott rendőrminiszter szivárogtatta ki az amerikai sajtónak. Ő ugyanis nem Hszi Csin-pinget akarta első embernek Kínában. Most a fegyházban töpreng tévedésének súlyán.

Az Interpol-főnök a bukott rendőrminiszter embere volt, de hát a belügyi apparátusban nagyon sokan tartoztak ide. Szépen lassan persze lecserélik őket, de nem valószínű, hogy az Interpol- főnököt ezért fogták volna el. A lecserélése ráért volna akkor is, ha lejár a mandátuma az Interpol élén. Pekingben a kémelhárítás olyan információt kapott, hogy az Interpol-főnök “együttműködik az amerikaiakkal”. Igaz-e vagy sem, de ez a nagyon súlyos vád az, ami miatt elfogták az Interpol-főnököt már a repülőtéren. Neje tehát nem hiába aggódik férje életéért Lyonban és nem hiába tart testőröket. Franciaország garantálja a biztonságát – közölte a belügyminiszter. Aki hangsúlyozta: az Interpol-főnök saját szándékát követve ment haza Kínába. Hogy aztán ott mi történt, illetve történik vele, arról csak a kínaiak adhatnak tájékoztatást, ha akarnak.

Fotó: az Interpol lyoni központja

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez