Ajándékgyár kínai módra

Ha eddig bízott abban, hogy valamilyen csoda folytán talán mégis igazak a gyerekkori mesék és valóban az európai verzió a helytálló, tehát a Jézuskától kapjuk az ajándékokat, akkor ne olvasson tovább.

Annak még talán örülhetünk, hogy az amerikaiaknak sincsen igazuk, mert ami ebben a kínai városban történik, ahhoz bizony az égvilágon semmi köze nincs a Mikulásnak sem.
Yiwu városában állítják elő ugyanis – a kínai kormány szerint – a világ karácsonyi csecsebecséinek 60%-át. A több, mint két négyzetkilométeres terület színültig van kisebb-nagyobb boltokkal, ahol a mikulássapkáktól kezdve, a gyerekjátékokon át, egészen az elektronikai eszközökig mindent megtalálhatunk, ami a fa alá kerülhet.
Az ötlet és maga a kezdeményezés egyébként jó, hiszen nagyon sok szegénységben élő helyinek adatik meg a lehetőség, hogy némi állami támogatással saját boltot nyithasson.
A teljes kép azonban nem ilyen derűs. A helyszínt meglátogató újságírók arról számoltak be, hogy több boltban is találkoztak gyerekekkel, akik – a boltosok bevallása szerint – éppen az iskolai szünetet töltik ott. Nem éppen felemelő látvány, ahogy a fiatalok görnyedve készítik a több ezredik mikulássapkát. (Fotó:AFP)

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez