Óriási korrupciós botrány Izraelben – 24 embert letartóztattak

A szélsőjobboldali Avigdor Lieberman külügyminiszter pártjának sok vezetőjét több millió shekeles korrupcióval gyanúsítja a rendőrség Izraelben. A párt vezérkara elsősorban a volt Szovjetunióból érkezett zsidókból áll.

Három hónap múlva választásokat tartanak Izraelben, és a szélsőjobboldali párt szavazóinak a 40%-a azon a véleményen van: a korrupció miatt nem szavaz erre a pártra! Jelenleg Avigdor Lieberman külügyminiszter pártjának 13 képviselője van a 120 tagú Knesszetben. Netanjahu miniszterelnök épp azért írta ki a választást, mert abban reménykedik, hogy a korrupciós botrány alaposan meggyengíti a külügyminiszter pártját és magát Avigdor Lieberman külügyminisztert is. Korábban magát a külügyminisztert is gyanúsították azzal, hogy pénzért árulta a kormányzati tisztségeket. A bíróság előtt is bebizonyosodott: Izrael minszki nagykövete úgy szerezte meg a rigai nagyköveti posztot, hogy fontos rendőri információkat nyújtott Avigdor Lieberman-nak a pártját érintő korrupciós ügyekben. A bíróság ezért elmarasztalta a külügyminisztert, de nem ítélte el: mondván nem történt korrupció hiszen pénz nem volt a dologban!
Most viszont 24 embert gyanúsítanak azzal, hogy pénz is szerepet játszott egyes kormanyzati tisztségek betöltése során. Ezért előzetesben van Izrael egykori idegenforgalmi minisztere és a belügyminiszter egyik helyettese. Az utóbbit, Faina Kirschenbaumot hét órán keresztül hallgatta ki a rendőrség, mely korábban alá tartozott! Lánya is előzetesben a korrupciós botrányban. Rajtuk kívül gyanúsított még a kosárlabda és a röplabda szövetség volt elnöke és sok olyan zsidó település vezetője, mely az elmúlt években létesült Ciszjordániában és a Golán fennsíkon- nem mindig törvényes alapon.
Avigdor Lieberman és pártja szálka a palesztinok szemében, és sokan bírálják őket az Egyesült Államokban is. Izrael fő szövetségese azt nehezményezi, hogy a szélsőjobboldali párt új települések létesítésével provokálja a palesztinokat, akiknek a soraiban emiatt erősödnek a terrorista tendenciák. Mit szól a korrupciós vádakhoz, maga Avigdor Lieberman külügyminiszter, aki a nagy Szovjetunióban született? Egyelőre nem nyilatkozik: meg akarja várni a vizsgálat végét abban a korrupciós ügyben, mely a szélsőjobboldali párt 24 fontos emberét juttatta börtönbe Izraelben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez